Nieuws

Autoverzekeringen nu met maximum aan schadevrije jaren

Schadevrije jaren betekenen bij elke autoverzekering nu hetzelfde. Dat is niet alleen maar eenvoudig en voordelig voor jou als consument.

woensdag 20 april 2016
Autoverzekeringen nu met maximum aan schadevrije jaren

Hoe lang je als automobilist geen schade hebt gereden, is sinds 1 januari minder belangrijk geworden. Juist voor degenen die altijd voorzichtig zijn geweest en al vele jaren niets op hun autoverzekering geclaimd hebben. Hoe zit dat? Verzekeraars hebben hun regels voor schadevrije jaren gelijkgetrokken. Daarbij is het aantal schadevrije jaren aan een maximum verbonden.

Hoewel je op papier bijvoorbeeld nog steeds 25 schadevrije jaren kunt hebben, zijn die in de praktijk niet meer zoveel waard. Want zodra je een schade meldt waar je zelf voor aansprakelijk bent, val je terug tot 10 schadevrije jaren. In de praktijk kun je nog maximaal 15 schadevrije jaren hebben.

Waarom zijn de schadevrije jaren gelijkgetrokken?

De schadevrije jaren dienen om het wisselen van autoverzekering gemakkelijker te maken. De nieuwe verzekeraar kan in de wetenschap van het aantal schadevrije jaren een passende premie aanbieden. Dat systeem werkt echter alleen goed als alle autoverzekeraars dezelfde regels hanteren in geval van schade. Daar schortte het nog wel eens aan.

Bij de ene autoverzekering viel je bijvoorbeeld vier treden terug na een schade, terwijl de andere verzekering in één keer zes opgebouwde jaren schrapte. Dat is nu overal gelijk: een schade die valt onder je eigen aansprakelijkheid kost je altijd vijf schadevrije jaren.

Gelijke monniken, gelijke kappen

De schade-oorzaken waarmee je jaren verliest zijn ook voor elke autoverzekering hetzelfde geworden. Dat betekent bijvoorbeeld dat het vervangen van je voorruit geen invloed heeft op je schadevrije jaren. Net zo min als storm- en hagelschade, of  bij inbraak of diefstal.

Ook een aanrijding met een fietser of voetganger buiten jouw schuld om, heeft geen invloed op je schadevrije jaren, terwijl je wettelijk wel aansprakelijk bent voor de schade.

Is het er gemakkelijker op geworden?

De regels zijn dus bij iedere autoverzekering gelijk. Maakt dat het ook voor jou als consument eenvoudiger? Eigenlijk niet. Want je hebt pas met schadevrije jaren te maken als je wilt overstappen van autoverzekering. Zolang je dezelfde autoverzekering houdt, werk je met een bonus-malus-ladder.

Uit hoeveel treden die bestaat, hoeveel je terugvalt bij schade en bij wat voor soort schade, dat mag een verzekeraar nog altijd zelf bepalen. De vraag hoeveel korting je opbouwt met welk aantal schadevrije jaren is dus helemaal afhankelijk van de autoverzekering die je kiest.

Autoverzekering vergelijken

Een autoverzekering uitzoeken heeft dus meer voeten in de aarde dan alleen het vergelijken van de premies. Heb je bijvoorbeeld ook al wel eens gedacht aan de nieuwwaarderegeling?

Of welke garage jouw auto mag herstellen als je een paaltje geraakt hebt? Hoe hoog je eigen risico is als er ingebroken wordt in je auto?

Past jouw autoverzekering nog bij je huidige wensen? Misschien is het tijd om de dekking aan te passen, omdat je auto inmiddels wat ouder is. Of wellicht kan de verzekering goedkoper. Vergelijk één keer per jaar je autoverzekering, dan weet je zeker dat je altijd goed én voordelig uit bent.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie