Nieuws

Wijzigingen belastingaangifte 2015

Leuker wordt het niet. Wel anders. Elk jaar wijzigt ons belastingstelsel op een aantal punten. We hebben de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij de belastingaangifte 2015 op een rij gezet.

vrijdag 4 maart 2016
Wijzigingen belastingaangifte 2015

Maart 2016. Dat betekent tijd voor de belastingaangifte over 2015. Van 1 maart tot 1 mei kun je belastingaangifte doen. Het is daarnaast mogelijk om uitstel aan te vragen tot 1 september. Elk jaar zorgt de belastingaangifte bij veel Nederlanders voor de nodige stress. Wat is er gewijzigd en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel belasting betaalt? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor de belastingaangifte 2015 voor je op een rij!

Minder hypotheekrenteaftrek

Was jouw belastbare inkomen in 2015 in box 1 hoger dan € 57.586, dan krijg je bij de belastingaangifte 2015 te maken met minder hypotheekrenteaftrek. Voor de hoogste inkomens, die vallen in de vierde schijf, ging de maximale belastingteruggave over de hypotheekrenteaftrek van 51,5% naar 51%. In 2016 wordt dit percentage verder verlaagd naar 50,5%.

De hypotheekrenteaftrek wordt de komende jaren afgebouwd van 52 naar 38 procent. Dit gebeurt in 28 kleine stapjes van telkens een half procent.

Minder zorgkosten aftrekken

De lijst met zorgkosten die je mag aftrekken voor de aangifte inkomstenbelasting wordt ieder jaar een stukje korter. Ook in 2015 zijn een aantal zorgbehandelingen geschrapt. Zo zijn kosten voor geestelijke gezondheidszorg voor jongeren onder de 18 jaar, kosten voor dyslexiezorg voor jongeren onder de 18 en de kosten voor een combinatietest tijdens een zwangerschap als er geen medische indicatie is niet langer aftrekbaar.

Andere kosten zijn nog wel aftrekbaar, zoals kosten van medische behandelingen en diëten. Raadpleeg altijd de voorwaarden: de kosten van het ene hulpmiddel (zoals een blindenstok) vallen wel onder de regeling, die van het andere (bril, rollator) niet. Daarnaast wordt er gewerkt met een inkomensafhankelijke drempel. In dit overzicht kun je zien welke zorgkosten als aftrekpost tellen.

Wijzigingen omtrent aftrekpost alimentatie

Vorig jaar mochten gescheiden ouders onder bepaalde voorwaarden kinderalimentatie van de belasting aftrekken. Deze aftrekpost is per 2015 geschrapt. Alimentatie voor kinderen is niet langer aftrekbaar, maar kan wel als schuld worden opgevoerd in box 3. Betaal je in box 3 belasting over je vermogen, dan kun je alimentatie die je de komende jaren moet betalen (vast bedrag per maand tot het kind 21 wordt) opvoeren als schuld.

Partneralimentatie blijft overigens wel aftrekbaar. Betaal jij alimentatie aan je ex-partner dan mag je dit fiscaal aftrekken als ‘betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Voor je ex geldt de alimentatie juist als inkomen waarover belasting betaald moet worden.

Aftrekpost studiekosten wijzigt voor studenten

Sinds studiejaar 2015 / 2016 is de basisbeurs voor studenten afgeschaft. Dit betekent dat nieuwe studenten zelf de portemonnee moeten trekken om hun studie te betalen. De meeste studenten sluiten hiervoor een speciale lening af. Goed om te weten: zo’n lening wordt ook gezien als studiefinanciering. Hetzelfde geldt voor het studentenreisproduct. Per studiejaar 2015 / 2016 hebben studenten die enige vorm van studiefinanciering ontvangen, dus ook een lening of ov-kaart, geen recht meer op aftrek.

Kosten van studie en scholing, bijvoorbeeld met als doel je baan te behouden of een baan te vinden, zijn in sommige gevallen wel aftrekbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijscholingscursus of het behalen van een groot rijbewijs als je chauffeur wilt worden. Volg je een zogenaamde hobbystudie, dan kun je de kosten niet als aftrekpost aandragen. Voor deze aftrekpost geldt een drempel van € 250.

Eigen Woning Forfait: 0,75% in 2015

Huiseigenaren mogen de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Daar staat tegenover dat zij het eigenwoningforfait moeten optellen bij hun inkomen. Het eigenwoningforfait is in 2015 gestegen van 0,7% naar 0,75% van de WOZ-waarde.

Bij een huis van 250.000 euro betekent dit dat je € 1.875 optelt bij je belastbaar inkomen. Dat is € 125 meer dan de € 1.575 van vorig jaar.

Afkopen van lijfrente is voordeliger geworden

Met lijfrente kun je op een fiscaal voordelige manier extra sparen voor je pensioen. Wil je eerder aanspraak maken op je ingelegde geld, dan betaal je hier flink voor. De verzekeraar waar jij lijfrente hebt opgebouwd, is verplicht hierover 52% loonheffing in te houden. Dit kun je in je aangifte inkomstenbelasting weer verrekenen. Daarnaast moet je aan de Belastingdienst een boete (revisierente) betalen.

Vanaf 2015 betaal je geen boete als je aanspraak maakt op de opgebouwde lijfrente in verband met arbeidsongeschiktheid. Niet arbeidsongeschikt en toch lijfrente afkopen? Voorheen betaalde je dan 20% over afkoopsom óf over de som van de betaalde premies (als dit bedrag hoger was). Per 2015 kijkt de Belastingdienst enkel nog naar de afkoopsom en maakt het niet uit of de betaalde premie eventueel hoger was. Deze regeling werkt met terugwerkende kracht, waardoor je ook over de jaren 2011 tot en met 2014 belasting kunt terugvragen.

Aangifte doen via de site of de aangifte app

Voorheen downloadde je het aangifteprogramma en kon je aan de slag. Dit jaar werkt het anders. De Belastingdienst wil dat we aangifte doen op de site (Mijn Belastingdienst) of via de aangifte-app voor tablet en smartphone. Voor beiden is het belangrijk dat je je DigiD bij de hand hebt.

Wil je niet via internet aangifte doen? Dan is het nog steeds mogelijk om op papier belastingaangifte te doen. Vraag via de Belastingtelefoon (0800-0543) de juiste papieren aan. Aangifte doen op papier kost overigens wel meer tijd. Papier rekent namelijk niet met je mee. Je moet dus meer zelf rekenen en uitzoeken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie