Nieuws

Wanneer ben je aansprakelijk voor je hond?

Als jouw hond schade veroorzaakt bij iemand anders. Wie vergoedt dan de schade?

maandag 14 maart 2016
Wanneer ben je aansprakelijk voor je hond?

Een groot letselschadebureau pleitte onlangs voor een verplichte WA-verzekering voor hondenbezitters. Commotie alom! Was dit na de willekeurige hondenbelasting opnieuw een poging om hondenfans op kosten te jagen? Zeker niet. Bedoeld werd een gewone aansprakelijkheidsverzekering. Hoe zit het eigenlijk als je hond schade aanricht bij jezelf of een ander?

Hondenbezitters schoten in een kramp omdat ze dachten een aparte verzekering voor hun hond te moeten sluiten. Zoals een verplichte WA-verzekering voor auto's. Dat is niet nodig. Een gewone aansprakelijkheidsverzekering vergoedt al de kosten als jouw hond schade maakt bij een ander, daar heb je geen andere verzekering voor nodig.

Het letselschadekantoor loopt echter regelmatig tegen armlastige hondenbezitters aan die zo'n gewone aansprakelijkheidsverzekering niet bezitten. Het slachtoffer kan zijn schade dan moeilijk verhalen op de eigenaar. Van een kale kip kun je immers niet plukken.

Aansprakelijk voor je hond

Als een hond schade bij een ander veroorzaakt, dan kan degene met schade dat melden op jouw aansprakelijkheidsverzekering. Als de hond al kwispelend een dure vaas omstoot bij opa en oma, dan krijgen zij de dagwaarde van de vaas vergoed.

Geen dekking voor schade aan je eigen spullen

Als je eigen hond bij jou thuis schade veroorzaakt, is dat meestal niet verzekerd op de inboedelverzekering. Schade door dieren die met toestemming in de woning verblijven, is niet gedekt.

Die bepaling geldt ook voor de vaas van opa en oma. Als het namelijk niet de door hen toegelaten hond was, maar hun kleinkind die de vaas omstootte, dan hadden ze de schade op hun (allrisk-) inboedelverzekering kunnen claimen. Dat scheelt nogal in de uitkering.

De inboedelverzekering kent namelijk een nieuwwaarderegeling. Een bepaling die een aansprakelijkheidsverzekering niet heeft. De aansprakelijkheidsverzekering betaalt nooit meer uit dan de dagwaarde.

Hondenbeten zijn verzekerd

Voor het letselschadebureau gaat het uiteraard niet om kapotte inboedel, maar om schade door bijtende honden. Zo'n beet kan flinke financiële consequenties hebben. Vanwege de medische kosten voor herstel, maar ook bijvoorbeeld misgelopen inkomsten van het slachtoffer. Met een gewone WA-verzekering is schade veroorzaakt door je hond, maar ook door jezelf of iemand uit je gezin gedekt.

Een WA-verzekering is de goedkoopste verzekering uit je pakket. De oproep van het letselschadekantoor is daarom zo gek nog niet. Ben je op zoek naar een voordelige aansprakelijkheidsverzekering? Via Wegwijs vergelijk je 100 procent onafhankelijk alle schadeverzekeringen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie