Nieuws

Nu je hypotheek oversluiten: wat levert het op?

Het oversluiten van de hypotheek is populair onder huiseigenaren. Niet verwonderlijk gezien de fors gedaalde hypotheekrente. Maar wat kost het eigenlijk en wat levert het op?

maandag 7 maart 2016
Nu je hypotheek oversluiten: wat levert het op?

Het oversluiten van de hypotheek is populair onder huiseigenaren. Niet verwonderlijk gezien de fors gedaalde hypotheekrente. Ook met inbegrip van de boeterente en de kosten, levert oversluiten vaak een forse besparing in maandlasten op. Loopt jouw hypotheek al enige tijd, onderzoek dan zeker de mogelijkheden!

De hypotheekrente is de laatste jaren fors gedaald. Ook bij grotere hypotheekverstrekkers als ABN, ING en Rabobank is het verschil groot, zeker vergeleken met een jaar of vijf à tien terug. Neem bijvoorbeeld een NHG-hypotheek bij ABN Amro met een rentevast termijn van 20 jaar. In 2010 bedroeg de bijbehorende hypotheekrente 5,80 procent. Fors meer dan de 2,75 procent op dit moment.

Boeterente drempel bij oversluiten?

Is de actuele hypotheekrente lager dan de rente van jouw hypotheek, dan zal je bank een boeterente vragen bij het oversluiten. De bank gaat er namelijk op achteruit, aangezien jij de resterende jaren na het oversluiten minder rente betaalt.

Ondanks de boeterente is oversluiten in veel situaties toch voordelig. Tegenover de eenmalige kosten staan lagere maandlasten. Het voordeel komt dan ook iedere maand terug, zolang jouw rentevaste termijn loopt. Uiteindelijk kan dit terugkerende verschil de eenmalige kosten (ruimschoots) compenseren.

Voorbeeld oversluiten hypotheek

Wat het oversluiten van je hypotheek oplevert, hangt af van jouw hypotheeksituatie. Belangrijk is hoe lang jouw renteafspraken nog lopen. Uiteraard is ook de hoogte van de huidige rente op je hypotheek bepalend. Uit het onderstaande voorbeeld  wordt dit duidelijk, waarbij rekening is gehouden met alle bijkomende kosten.

De renteperiode van de hypotheek loopt in dit voorbeeld tot 2023. Tot die tijd profiteer je dus van de jaarlijks lagere rentelasten. Met aftrek van alle kosten is het uiteindelijke voordeel tot 2023 € 25.470.

De gedaalde hypotheekrente is goede kans om de huidige maandlasten te verlagen.  Of en welk voordeel dit oplevert, hangt sterk af van je persoonlijke hypotheeksituatie. Laat je goed voorlichten op dit gebied, zodat je in ieder geval een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie