De voordelen en nadelen van de starterslening en stimuleringslening
Bij verschillende gemeenten kun je voor de koop van je huis een starterslening of stimuleringslening afsluiten. Hoe zinvol zijn deze leningen?

Geld lenen voor een huis doe je in principe via een bank. De bank verstrekt jou een hypotheek en jij geeft jouw huis als onderpand. Maar ook via de gemeente kun je een deel van je hypotheek regelen: bijvoorbeeld via een starterslening of stimuleringsregeling. Wat zijn precies de voordelen en nadelen van deze leningen?
Starterslening - Wat is het?
Je wilt een huis kopen. Maar de hypotheek die je maximaal kunt krijgen via je bank, is net te laag voor het huis dat je op het oog hebt. De starterslening biedt dan mogelijk uitkomst.
Via een starterslening kun je soms net dat beetje extra lenen, waardoor je toch je huis kunt kopen. De lening anticipeert als het ware op een potentiële inkomensstijging in de toekomst, waardoor je over bijvoorbeeld drie jaar een hoger inkomen hebt.
Starterslening - De voordelen
Over een starterslening betaal je de eerste drie jaar geen rente of aflossing. En dat scheelt in je portemonnee. Na drie jaar wordt een zogeheten ‘hertoets’ gedaan. Er wordt gekeken of je op dat moment meer maximale hypotheek zou kunnen krijgen. Zo ja, dan start je met betalen. Zo nee, dan wordt de rentebetaling en aflossing opnieuw uitgesteld. Aflossen van de starterslening doe je altijd boetevrij.
Starterslening - De nadelen
De rente voor een starterslening bedraagt op dit moment 3,20%. Dat was ooit een lage rente, maar nu ruim een procent hoger dan de laagste ‘gewone’ hypotheekrente. Zou je het maximale bedrag van € 30.000 lenen, dan is je financieel nadeel pakweg € 300 per jaar.
Stimuleringsregeling - Wat is het?
Een stimuleringsregeling helpt je met het financieren van noodzakelijk woningherstel. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het herstellen van de fundering. Het hypotheekgeld dat je hiervoor nodig hebt, is moeilijk te financieren via je bank. Het onderpand voor die lening, het huis zelf, is namelijk te weinig waard. Anders gezegd: moet jouw huis worden verkocht, dan is de bank niet zeker of met de opbrengst de hele hypotheekschuld kan worden afgelost.
Stimuleringslening - De voordelen
Noodzakelijk woningherstel is, zoals de naam al zegt, noodzakelijk. Dat wil je niet te lang uitstellen. Krijg je de financiering bij een bank niet rond, dan zul je zelf voor de herstelkosten moeten sparen. Maar die kosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Het snel kunnen financieren is dan prettig. Ook prettig is de lage rente. Deze staat nu op 2,0% maar is afhankelijk per gemeente.
Stimuleringslening - De nadelen
De Stimuleringslening heeft geen echte nadelen. De rente is aantrekkelijk en het is prettig dat je een financiering rond kunt krijgen waar normaal gesproken hypotheekverstrekkers niet echt warm voor lopen. Een probleem is uiteraard dat je door de hoge hypotheek in veel gevallen niet of minder gemakkelijk zult kunnen verhuizen.
Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, svn.nl, bereken je of je in aanmerking komt voor een starterslening of stimuleringslening. Ook kun je gelijk checken welke regeling jouw gemeente biedt. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met je hypotheekadviseur. Deze kan je helpen met het in orde maken van je totale hypotheekaanvraag.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist