Nieuws

Belastingaangifte 2015: benut de aftrekposten!

Het Nederlandse belastingsysteem is behoorlijk ingewikkeld en staat bol van de heffingskortingen en aftrekposten. Iedereen komt wel ergens voor in aanmerking. Maar dan moet je dat natuurlijk wél weten.

vrijdag 11 maart 2016
Belastingaangifte 2015: benut de aftrekposten!

Maart 2016. Dat betekent: tijd voor de belastingaangifte 2015. Je inkomen van 2015 dient als basis voor de aangifte inkomstenbelasting 2016. Je kunt je belastbaar inkomen verlagen door gebruik te maken van aftrekposten. De meest bekende aftrekpost is de hypotheekrenteaftrek. Maar er is meer.. Veel mensen besteden weinig aandacht aan aftrekposten, terwijl dit dé manier is om wat te besparen. Wij leggen je uit hoe je jouw aftrekposten volledig kunt benutten bij de belastingaangifte 2015.

De basis: wat is een aftrekpost?

Aftrekposten zijn bepaalde uitgaven die je van de Belastingdienst mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Stel, je hebt een belastbaar inkomen van € 35.000. Over het grootste deel van dit inkomen betaal je het belastingtarief van 42%. Je telt de aftrekposten waarvoor je in aanmerking komt bij elkaar op en trekt dit af van je belastbaar inkomen. Heb je bijvoorbeeld € 5.500 aan aftrekposten, dan daalt je belastbaar inkomen naar € 29.500. Je betaalt dan € 2.300  (42% van € 5.500) minder belasting.

Belangrijk om te weten: de meeste aftrekposten worden, in tegenstelling tot veel andere gegevens, nog niet door de Belastingdienst ingevuld. Je moet er dus zelf mee aan de slag.

Negen belangrijke aftrekposten uitgelicht

Een van de meeste gebruikte aftrekposten is de hypotheekrenteaftrek. De rente die jij betaalt over je hypotheek is voor een periode van maximaal 30 jaar aftrekbaar. De afsluitdatum van de hypotheek is hierbij de peildatum. Koop je een nieuwe woning met een hogere hypotheek? De rente die je betaalt over het extra bedrag is vanaf dat moment opnieuw 30 jaar aftrekbaar.

  • Aftrekpost Eigen woning – huis gekocht?

Heb jij afgelopen jaar een huis gekocht? Een deel van de kosten die je hierbij hebt gemaakt, kun je als aftrekpost aandragen. Hier vallen bijvoorbeeld de afsluitkosten, de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de kosten van de woningtaxatie onder. Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Ook de kosten voor NHG zijn aftrekbaar. Al deze kosten zijn aftrekbaar in het jaar waarin je de woning koopt.

Meer informatie: Belastingaangifte 2015: nieuw huis gekocht?

  • Aftrekpost Eigen woning - hypotheek overgesloten

Veel Nederlanders hebben in 2015 hun hypotheek overgesloten naar een lagere hypotheekrente. Hier komen vaak verschillende kosten bij kijken, die je kunt aandragen als aftrekpost: de advies-, taxatie- en notariskosten. Ook een eventueel betaalde boeterente is aftrekbaar.

  • Aftrekpost Studiekosten

Wie in 2015 een studie of cursus gevolgd heeft en hier zelf de rekening van betaald heeft (dus niet je werkgever) kan deze kosten aftrekken. Hierbij geldt een niet-aftrekbare drempel van €250. Deze aftrekpost geldt niet alleen voor studie- of collegegeld, ook benodigdheden als boeken of ander materiaal kunnen aangedragen worden als aftrekpost. Het moet wel gaan om een opleiding gericht op je (toekomstig) beroep. Een hobbycursus komt dus niet in aanmerking. 

Voor studenten die enige vorm van studiefinanciering ontvangen (bijvoorbeeld het studentenreisproduct of een lening) geldt deze aftrekpost per 2015 niet. Voorheen waren de regels voor studenten al streng, maar nu zijn er helemaal geen mogelijkheden meer.

  • Aftrekpost Giften ANBI

Wie regelmatig een donatie doet aan een goed doel, mag dit aftrekken voor de belastingaangifte. Voorwaarde is wel, dat het goede doel geregistreerd staat als ANBI. De gift is aftrekbaar wanneer deze hoger is dan 1% van je inkomen. Of wanneer het om een periodieke gift gaat. Een periodieke gift is een donatie gedurende minimaal 5 jaar. Zo’n gift moet officieel op papier vastgelegd worden. Eerder legden we al uit hoe dit precies werkt.

  • Aftrekpost Zorgkosten

Bij deze aftrekpost gaat het om zelf betaalde ziektekosten die niet worden gedekt door je (aanvullende) zorgverzekering of die onder het eigen risico van de verzekering vallen. De rekening van je tandarts valt hier bijvoorbeeld onder als je hiervoor geen aanvullende verzekering had. Hetzelfde geldt voor behandelingen door een logopedist, fysiotherapeut, homeopaat of acupuncturist waarvoor je je niet aanvullend hebt verzekerd.

Ouders opgelet: Je mag niet alleen je eigen ziektekosten en de ziektekosten die je fiscaal partner heeft gemaakt opvoeren als aftrekpost. Ook de zorgrekeningen die je betaald hebt voor eventuele kinderen die jonger zijn dan 27 jaar gelden als aftrekpost.

Er geldt een niet-aftrekbare drempel van tenminste €254 (fiscale partners) of €127 (niet-fiscale partners) voor zorgkosten. De exacte hoogte is afhankelijk van je inkomen.

  • Aftrekpost Medische hulpmiddelen

De lijst van medische hulpmiddelen die gelden als aftrekpost wordt ieder jaar korter. Ook lijkt de lijst vrij willekeurig. Steunzolen, een gehoorapparaat of een apparaat waarmee je met een vingerprik je bloedwaarden kunt meten, gelden nog steeds als aftrekpost. Maar bij de kosten van bijvoorbeeld krukken, een looprek, een scootmobiel of een rolstoel geldt dat niet. Bekijk de pagina van Belastingdienst voor een compleet overzicht.

 Voor medische hulpmiddelen geldt dezelfde inkomensafhankelijke drempel als voor zorgkosten. 

  • Aftrekpost Verhuurkosten

Verhuur jij je huis of appartement wel eens via Airbnb aan toeristen? Dan ben je verplicht om 70 procent van je inkomsten aan te geven. Hier staat tegenover dat gemaakte kosten voor verhuur mag aftrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wervingskosten voor Airbnb, extra stookkosten, schoonmaakkosten en toiletspullen.

  • Aftrekpost Reiskosten

Reis je naar je werk met het openbaar vervoer en krijg je je reiskosten niet of niet volledig vergoed? Dan heb je mogelijk recht op reisaftrek. Je moet dan wel beschikken over een reis- of openbaarvervoerverklaring. Wie met OV-chipkaart reist kan een uitdraai maken van de gemaakte reizen.

Lid worden

Belangrijk: schuif met de aftrekposten!

Als fiscaal partners kun je samen aangifte doen. Vallen jullie onder verschillende belastingtarieven, dan is het interessant om met aftrekposten te schuiven. Aftrekposten leveren immers meer op naar mate je meer belasting betaalt: ken ze daarom toe aan degene die in het hoogste belastingtarief valt.

Het schuiven met aftrekposten is een koud kunstje met het aangifteprogramma. Gewoon uitproberen dus. Handig om te weten: je hoeft de te betalen belasting pas echt over te maken als het bedrag € 46 of hoger is. Lukt het jou en je fiscaal partner om voor één van jullie maximaal € 45 te realiseren, dan betaal je dus niets. Dat scheelt weer iets!

Meer weten?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie