Nieuws

App gaat papieren schadeformulier vervangen

Het Verbond van Verzekeraars heeft de app MobielSchadeMelden uitgebracht. Hiermee kun je als automobilist snel en eenvoudig schade melden. Hoe werkt dat?

donderdag 31 maart 2016
App gaat papieren schadeformulier vervangen

Aanrijding gehad? Tegenwoordig kun je dat doorgeven met de app MobielSchadeMelden. Op termijn moet de app het papieren schadeformulier volledig gaan vervangen. Volgens de makers vergemakkelijkt de app het melden van een aanrijding. Jij als automobilist hoeft bijvoorbeeld niet meer op papier te schetsen hoe het ongeluk ontstond. Foto’s insturen en een omschrijving geven volstaat. Bovendien wordt de schade sneller door je verzekeraar afgehandeld en worden verkeersonveilige situaties geregistreerd.

Uit onderzoek onder automobilisten blijkt dat één op de drie autobezitters het papieren schadeformulier gebruiksonvriendelijk vindt. Eenzelfde aantal vindt het huidige formulier slecht leesbaar. Deze onvrede was voor het Verbond van Verzekeraars aanleiding om met een app te komen. Vrijwel alle verzekeraars en leasemaatschappijen kunnen informatie via de MobielSchadeMelden-app ontvangen.

Hoe werkt het?

Met de MobielSchadeMelden-app kun je als automobilist in een aantal simpele stappen schade melden met je smartphone. Dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten. De app vult veel gegevens automatisch in. Zo wordt je locatie herkent. Daarnaast hoef je niet meer op zoek naar je polisnummer en andere verzekeringsgegevens. Je kenteken volstaat. Je verzekeringsgegevens worden aan de hand hiervan automatisch opgevraagd. Ook is ‘gedoe’ met tekeningen voorbij: foto’s volstaan.

Gaat het om een ongeval waarbij twee partijen betrokken zijn, dan heeft slechts één van de betrokkenen een smartphone met internet nodig. Op de smartphone van partij 1 vullen de partijen gezamenlijk het formulier in. Partij 2 ontvangt een samenvatting van het digitaal ingevulde formulier per sms. Hierbij hoort ook een code. Is partij 2 akkoord met het formulier, dan moet deze code ingevuld worden in de app op de telefoon van partij 1. Op deze manier wordt het formulier ‘ondertekend’.

De stappen die je doorloopt

Schade melden met de app? Dit zijn de stappen die je doorloopt:

  1. Fotografeer de situatie waarbij de schade ontstaan is en maak foto’s van de schade.
  2. Noteer de gegevens van eventuele getuigen (naam, e-mailadres en telefoonnummer).
  3. Geef aan welke soort voertuigen betrokken waren en wat de oorzaak is van de schade, bijvoorbeeld schade door een aanrijding of door vandalisme.
  4. Vul je eigen gegevens in (naam, kenteken, etc.) en de gegevens van de eventuele tegenpartij.
  5. Geef aan om wat voor schade het gaat en of er letsel is ontstaan.
  6. Geef aan hoe het ongeval is ontstaan, waar je vandaan kwam, wat je deed en waar je reed.
  7. Controleer samen met de tegenpartij de samenvatting. Beide partijen akkoord? Bevestig de samenvatting dan. De andere partij ontvangt hiervoor de samenvatting en een code per sms. Is de tegenpartij akkoord, dan voeren jullie de code in de app in.
  8. Thuis kun je de melding nogmaals doorlopen en eventueel nog aanvullen.

De app kan gebruikt worden als er maximaal twee voertuigen bij het ongeval betrokken waren. Bij meer dan twee voertuigen moet je alsnog het papieren formulier gebruiken. Hetzelfde geldt als er een buitenlands voertuig betrokken was bij het ongeval of wanneer de andere bestuurder geen mobiele telefoon bij zich heeft.

Lid worden

Voor dit soort situaties blijft het papieren formulier voorlopig nog gewoon bestaan. Ook als jij om andere redenen de voorkeur geeft aan het papieren schadeformulier, kun je dit de komende tijd nog gewoon blijven gebruiken.

Verkeersveiligheid bevorderen

Schades die met de app verstuurd worden, komen niet alleen bij verzekeraars terecht. De geregistreerde ongevallen worden ook gebruikt voor verkeersveiligheid. "We willen graag weten waar auto's vaak uit de bocht vliegen en welke kruisingen gevaarlijk zijn", zegt Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. De gegevens die je met de app verstuurd worden geanalyseerd door een speciaal verkeerskundig ict-bureau. Deze gegevens worden overigens geanonimiseerd, zodat de privacy van jou als gebruiker gewaarborgd blijft.

Downloaden

De app MobielSchadeMelden is een initiatief van onder andere het Verbond van Verzekeraars en de politie. De app bestaat al een tijdje. Echter wordt de applicatie pas nu aan het grote publiek gepresenteerd, omdat de makers eerst eventuele kinderziektes wilden verhelpen. De app is beschikbaar voor Android en iOs. Tevens is het mogelijk om een aanrijding te melden door simpelweg de website www.mobielschademelden.nl te bezoeken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie