Nieuws

Huizenmarkt in bloei! Huizenprijzen + 6,1% en Woningverkopen + 26,2%

De stijging van de huizenprijzen was verwacht. Maar het is fijn dat die verwachting nu uitkomt. Hoeveel stijgt jouw huis in waarde?

vrijdag 19 februari 2016
Huizenmarkt in bloei! Huizenprijzen + 6,1%  en Woningverkopen + 26,2%

De huizenprijzen per januari 2016 liggen 6,1% hoger dan januari 2015. En er zijn 26,2% meer huizen verkocht dan dezelfde maand vorig jaar. De huizenmarkt staat in bloei. Goed nieuws voor de mensen met een eigen huis die inmiddels weer kunnen verhuizen, zonder spaargeld in te hoeven zetten voor het aflossen van een restschuld. Omgekeerd zien starters de woonlasten nu snel stijgen.

Wat is jouw huis nu waard? Check het via de gratis tool “Wat is mijn huis waard?

De gemiddelde koopsom op dit moment ligt afgerond op € 238.900. Die gemiddelde koopsom is volgens het CBS / Kadaster net iets anders dan de gemiddelde huizenprijs.

Als er in een bepaalde maand bijvoorbeeld meer appartementen worden verkocht, dan lijkt het of huizen goedkoper zijn geworden. Maar in werkelijkheid zijn er simpelweg veel goedkope huizen verkocht. En dat is net iets anders.

Prijzen stijgen 7,9% sinds dieptepunt

Op basis van de prijsindex, een wat abstracter maar nauwkeuriger cijfer van het CBS, zijn huizen sinds het dieptepunt in juni 2013 precies 7,9% in waarde gestegen. Kocht je een huis van € 200.000 in juni 2013 dan is dat huis nu, slechts twee-en-een-half jaar later € 215.800 waard. Een mooi rendement van bijna € 16.000.

Lid worden

Stijging huizenprijzen was te verwachten

De prijsstijging was te verwachten. Eerder voorspelden we al dat de huizenprijs naar verwachting het komende jaar minimaal 4% zou gaan stijgen. Zie ook het artikel: Voorspelling 2016 - Hypotheekrente, huizenprijzen en spaarrente. Maar het is altijd prettig om een voorspelling omtrent de huizenprijzen te zien uitkomen.

Verkopers houden huizenprijzen hoog

In 2015 werden er al veel meer huizen verkocht dan in de jaren ervoor. Een prijsstijging bleef toen nog achterwege. Dit was deels te verklaren door het feit dat veel mensen hun verkoopprijs relatief laag hielden, om daarmee zo snel mogelijk hun huis te kunnen verkopen.

Langzamerhand komen er steeds meer verkopers op de markt die hun huis niet tegen het eerste bod willen verkopen. Die verkopers wachten liever even op een betere prijs.

Starters opletten: lasten stijgen!

De hypotheekrente is nog altijd historisch laag. Deze hypotheekrente daalde deze week zelfs nog tot onder de twee procent. Maar de huizenprijzen stijgen nu zo hard dat dit de voordelen van een rentedaling ongedaan kan maakt. Vraag eventueel een adviseur om advies.

Vanuit historisch oogpunt zijn de lasten voor een hypotheek nu zeer laag. Maar starters die concrete plannen hebben voor het kopen van een huis, zien woonlasten snel stijgen door de aantrekkende huizenprijs. Een paar duizend euro te veel betalen kan onnodig zijn. Informeer daarom op tijd bij jouw adviseur of via Wegwijs over de mogelijkheden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie