Nieuws

De 5 voordelen van nieuwbouw

Een lage energierekening, geen onderhoud, geen overdrachtsbelasting en meer voordelen van nieuwbouw handig op een rij.

vrijdag 5 februari 2016
De 5 voordelen van nieuwbouw

Geen sfeer, allemaal hetzelfde en duur! Praat met de liefhebber van een karakteristieke jaren ’30 woning nooit over nieuwbouw. Je krijg toch ongelijk. Objectief gezien onterecht. Financieel, kwalitatief en qua woonwensen zijn de woonvoordelen juist heel uitgebreid. En ‘sfeer’ is heel persoonlijk. We zetten vijf belangrijke voordelen van nieuwbouw voor je op een rij.

1. Geen verborgen gebreken

Hoe ouder het huis, hoe groter de kans op niet-zichtbare gebreken. Met als grootste pijnpunt de fundering. Een bekend punt voor veel woningbezitters die een huis kochten in een voormalig veenlandschappen of watergebied. Problemen met je fundering kunnen qua kosten oplopen tot meer dan € 50.000. Het is een probleem dat in heel West-Nederland voorkomt.

Kans op funderingsproblemen

Maar ook lekkages, te vervangen voegwerk, oud leidingwerk, verkeerde of slechte isolatie, schilderwerk, houtrot, etc. zijn redenen om niet te kiezen voor bestaande bouw maar voor nieuwbouw.

2. Isolatie

Nieuwbouw wordt vaak voorzien van energielabel A. Dat betekent dat je nieuwe woning de zuinigste energieklasse heeft. Bij een vooroorlogse woning is het in veel gevallen praktisch onmogelijk om een hoog energielabel te krijgen. De veroudering zorgt nou eenmaal voor meer energieverspilling.

Steeds meer nieuwbouwhuizen voldoen aan (Europese) energienormen waardoor bijvoorbeeld zonnepanelen een standaard onderdeel vormen van de woning. Goede vloer- en muurisolatie is standaard. En uiteraard zijn dubbel glas en een moderne C.V.-installatie aanwezig.

3. Geen overdrachtsbelasting

Ooit was de overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning zes procent. Tegenwoordig betaal je als koper van een bestaand huis nog maar twee procent belasting. Maar toch. Op een huis van € 250.000 is twee procent nog altijd € 5.000.

Koop je nieuwbouw, dan is er geen sprake van overdrachtsbelasting. En je spaart overigens ook een taxatierapport en bouwkundige keuring uit. Ook dat scheelt je een paar honderd euro.

4. Al je woonwensen gerealiseerd

Laat je een eigen huis bouwen, dan kun je alles in het huis naar je hand zetten. Maar wordt jouw huis opgeleverd als onderdeel van een project, dan heb je qua interieur nog steeds veel voldoende vrijheid om te kiezen hoe jij het huis wilt indelen. ‘Uiteraard’ tegen een meerprijs, pas je zelf de positie van wanden, deuren, kranen en stopcontacten aan.

5. Voorlopig geen onderhoud

Een oud huis wil niet per definitie zeggen dat je te maken krijgt met verborgen gebreken. Een bouwkundige keuring kan wat dat betreft veel leed voorkomen. Maar sowieso vraagt een oud huis om veel meer onderhoud dan bij een nieuwbouwhuis. Materialen zijn dan simpelweg ouder en raken versleten.

Bij een nieuw huis kun je uitgaan van vijf jaar lang geen onderhoud. Bouwkundige problemen worden door de aannemer verholpen in verband met een garantieregeling waardoor je als koper niet aan je lot wordt overgelaten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie