Nieuws

Bijna geen nieuwbouwhuis meer te krijgen

Wil je een huis kopen? En heeft nieuwbouw je voorkeur? Wees dan niet te kieskeurig. Ze zijn namelijk bijna op.

maandag 1 februari 2016
Bijna geen nieuwbouwhuis meer te krijgen

In Nederland staan nog maar 6.500 nieuwbouwwoningen te koop, blijkt uit cijfers van de vereniging van projectontwikkelaars NEPROM. 6.500 nieuwbouwhuizen is minder dan wat er in 2015 in slechts drie maanden tijd werd verkocht. Heel weinig te kiezen dus voor kopers van een nieuw huis. Hoe komt dat en kunnen we op korte termijn veel extra nieuwe huizen verwachten?

Volgens NEPROM is normaalgesproken de voorraad aan nieuwbouwhuizen twee keer zo groot als wat er in een kwartaal wordt verkocht. In 2015 werden er 7.500 per kwartaal verkocht. De voorraad bedraagt dan normaalgesproken 15.000 nieuwbouwwoningen. In werkelijkheid is de huizenvoorraad nu 6.500. Een situatie die volgens de NEPROM nooit eerder is voorgekomen.

Het aantal van 6.500 wijkt overigens af van 23.000 nieuwbouwhuizen die huizenwebsite Funda.nl toont, wat met name komt door de definitie van het woord nieuw' bij 'nieuwbouw'. Zo kun je bijvoorbeeld twijfelen of een nieuw huis dat al vier jaar te koop staat nog wel 'nieuw' is. 

1 nieuwbouw op 27 bestaande bouw

Vergelijken we de voorraad te koop staande nieuwe huizen bij NEPROM met de hoeveelheid bestaande huizen op Funda, dan is de verhouding 6.500 versus 176.000. Anders gezegd: op 1 nieuwbouwwoning staan er 27 bestaande woningen te koop.

Dringende behoefte aan nieuwbouw

Er is dus dringende behoefte aan nieuwbouwhuizen. “Even opschalen” gaat volgens NEPROM niet. Bij gemeenten ontbreekt vaak het gevoel van urgentie en in de crisis zijn veel projectontwikkelaars en bouwbedrijven failliet gegaan. Of het aantal personeelsleden is gehalveerd. Opschalen qua productie kost daarom veel tijd.

Toch zal de aantrekkende huizenmarkt uiteindelijk resulteren in veel nieuwe nieuwbouwprojecten. De grootte van de projectontwikkelaars en de hoeveelheid aannemers neemt weer toe, zoals gebruikelijk is in een aantrekkende economie.

Uiteindelijk zal goed ingespeeld worden op de vraag. Maar op korte termijn zal de stijgende vraag naar huizen zorgen voor een prijsstijging bij zowel nieuwe als bestaande bouw.

Lage hypotheekrente aanjager

De vraag naar koophuizen is flink toegenomen, omdat het sentiment onder kopers op dit moment erg goed is. We durven weer te kopen. De lage hypotheekrente van dit moment draagt daar natuurlijk ook aan bij.

De laagste hypotheekrente 10 jaar vast bedraagt op dit moment 2,00%. Precies vier jaar geleden was dit nog 4,60%. Op een hypotheek van € 200.000 betaal je nu € 4.000 bruto rente per jaar, versus € 9.200 in 2012. Een groot verschil.

Niet iedereen wil of kan een nieuwbouwhuis kopen. Bijvoorbeeld omdat je opziet tegen het regelwerk, of de dubbele lasten in de periode dat je er nog niet kunt wonen. Heb je de kans nu te investeren in nieuwbouw, dan profiteer je van alle voordelen van een gloednieuw huis in combinatie met het voordeel van de huidige lage hypotheekrente.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie