Nieuws

Angst voor recessie gijzelt aandelenbeurzen

Met de Nederlandse economie gaat het niet slecht. Met de aandelenbeurs wel. Die staat op 12 procent verlies dit jaar. Hoe kan dat en wat nu?

vrijdag 12 februari 2016
Angst voor recessie gijzelt aandelenbeurzen

Voor het vierde kwartaal op rij groeide de Nederlandse economie, zo meldde het CPB recent. Ook voor  de rest van het jaar zijn de vooruitzichten rooskleurig. Op de aandelenbeurs is niks van dit positivisme te merken. Voor beleggers in Nederlandse aandelen verloopt 2016 vooralsnog dramatisch. Waar komt die beursonrust vandaan en valt verbetering te verwachten?

Lichte groei in Nederland

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar 0,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Iets minder dan de verwachting van economen. Toch hebben we niets te klagen. Voor heel 2016 verwacht het CPB verdere groei en ook voor volgend jaar staan de seinen op groen.

Groei van de economie is positief voor bedrijven. Die verkopen meer, waardoor de winst stijgt en het bedrijf meer waard wordt. Kassa voor degene die in het bedrijf investeren door aandelen te kopen. Althans, dat zou je denken.

Beursmalaise

De AEX is dit jaar al circa 12 procent gedaald. Een fors verlies voor wie op 31 december aandelen kocht. Vergeleken met het hoogtepunt in november loopt het verschil zelfs op tot 18 procent. Deze daling staat in schril contrast met de redelijk positieve cijfers over de Nederlandse economie. Voor de reden moeten we over de landsgrenzen heen kijken.

Wereldwijde recessie

Beleggers zijn bang dat de groei van de economie in vooral China en de Verenigde Staten afneemt. Dit zou tot gevolg hebben dat Europa wordt meegetrokken en de kans op een recessie stijgt. Er zijn verschillende redenen voor deze angst:

  • Teruglopende bestedingen
    Het is voor beleggers van belang om te weten hoeveel consumenten en overheden uitgeven. Hoe meer, hoe beter. Vooral de inkoop van industriebedrijven is een indicatie. Die kopen namelijk grondstoffen in, om daar vervolgens producten van te maken. Als zij verwachten minder nodig te hebben, is dat een teken van economische zwakte.
  • De lage olieprijs
    Olie wordt niet alleen gebruikt om er brandstof van te maken. In allerlei producten zit olie verwerkt en het zwarte goedje is nodig bij de productie van materialen als plastic. De olieprijs is in de afgelopen tijd hard gedaald. Met name de vraag uit grootverbruiker China neemt af. Voor beleggers een slecht teken.
  • Centrale banken
    Centrale banken proberen de economie te stimuleren. De toezichthouders zorgen er bijvoorbeeld voor dat banken goedkoop kunnen lenen. Ze stellen miljarden aan leningen beschikbaar. Beleggers twijfelen over het effect van alle maatregelen.

Hoe verder?

Beleggen is voer voor psychologen. Vorig jaar al was duidelijk dat ook in China de bomen niet tot in de hemel groeien. Onrust daarover verdween weer en koersen stegen. Ditzelfde geldt voor problemen in Europese landen als Spanje en Portugal. Nu is het vooral de combinatie van verschillende risico’s waardoor beleggers massaal de uitgang opzoeken.

Terecht of niet, troost is dat het sentiment ook snel weer kan omslaan. Zo is bijvoorbeeld de olieprijs niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid kopers. Wanneer olierijke landen besluiten om minder voorraad te produceren, veert de prijs snel op.

Vooralsnog lijkt de beurs op de gemiddelde achtbaan in de Efteling. Wel een die harder omlaag gaat dan omhoog. Nu aandelen kopen is in ieder geval verstandiger dan wanneer de beurs op de top staat. Let wel op, op slechte dagen verloor de AEX meer dan drie procent aan waarde en beleggers zijn in een nerveuze stemming. Laat je niet meeslepen in die nervositeit.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie