Nieuws

Ziekenhuis doet polis-check: meer duidelijkheid over vergoeding zorgverzekering

Ziekenhuizen gaan checken welke zorgverzekering je hebt: zo worden hoge eigen bijdrages vanzelf verleden tijd.

maandag 25 januari 2016
Ziekenhuis doet polis-check: meer duidelijkheid over vergoeding zorgverzekering

Ziekenhuizen controleren sinds dit jaar of patiënten verzekerd zijn voor de behandeling die ze krijgen. Artsen kunnen zo in één oogopslag zien of hun patiënt een volledige vergoeding ontvangt of een deel moet bijbetalen. Ondanks vele waarschuwingen liepen veel mensen met een budgetpolis vorig jaar 'het verkeerde ziekenhuis' binnen. Dat moet nu voorbij zijn.

Wat kan het ziekenhuis inzien met de zorgpolis-checker?

De gegevens van de zorgpolis-checker worden aangeleverd door de verzekeraars zelf. Het programma toont de basisverzekering die je afsloot. Welke aanvullende zorgverzekering je eventueel hebt, is op dit moment nog niet zichtbaar in het systeem. Het is wel de bedoeling dat die informatie later wordt toegevoegd.

Heb je een naturapolis en heeft jouw zorgverzekering geen contract gesloten met het ziekenhuis waar je behandeld wordt? Dan moet je waarschijnlijk een eigen bijdrage betalen voor de behandeling. Hoeveel je moet bijbetalen kun je niet uit het programma aflezen. Bij een budgetpolis is dat meestal tussen de 25 en 35 procent van de hele ziekenhuisrekening.

Waar ging het mis vorig jaar?

Vorig jaar kon je voor het eerst écht voor een budgetpolis kiezen. Werd je klant bij bijvoorbeeld Zilveren Kruis, Zekur of Menzis, dan had je weliswaar een goedkope verzekering, maar ook een zeer beperkt aantal ziekenhuizen om uit te kiezen. Al in maart maakte Zilveren Kruis bekend dat enkele honderden klanten een ziekenhuis hadden bezocht dat niet in de polis stond. Wie spijt had, mocht eenmalig alsnog overstappen naar de reguliere zorgverzekering van Zilveren Kruis.

Zilveren Kruis merkte destijds op dat een onverwachte eigen bijdrage niet volledig de schuld is van de patiënt, maar dat ziekenhuizen ook een verantwoordelijkheid hebben. De zorgpolis-checker is het antwoord van de ziekenhuizen. Patiënten hoeven nu zelf geen contact meer op te nemen met hun verzekeraar.

Wanneer mag je met een budgetpolis bij een niet-gecontracteerd ziekenhuis terecht?

Er zijn uitzonderingen waarin je toch met een budgetpolis bij een niet-gecontracteerd ziekenhuis behandeld mag worden. Bijvoorbeeld bij spoedeisende hulp. Een ambulance levert je af bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis en kijkt niet naar je verzekering. Ook als je specifiek naar één bepaalde behandelaar bent doorverwezen, dan hoef je niet bij te betalen.

Budgetpolis onder druk

De budgetpolis staat ter discussie. Ziekenhuizen vinden dat er te scherp op onderhandeld wordt en voorzien financiële problemen bij hun patiënten. Een enkele zorgverzekeraar denkt dat vooral gezonde mensen een budgetpolis afsluiten. Bij de reguliere zorgverzekering blijven daardoor de relatief minder gezonde mensen over, waardoor die verzekering duurder uitvalt.

Mensen die hun zorgverzekering vergelijken, hebben begrijpelijkerwijs vooral oog voor de prijs. Vergelijkers besteden daarom steeds meer aandacht aan de dekking van de basisverzekering. Ook via Wegwijs kun je je zorgverzekering vergelijken, en zo eenvoudig controleren of jouw zorgverzekering een naturapolis, restitutiepolis of budgetpolis is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie