Nieuws

Rechtsbijstandverzekering of Juridisch Loket?

Gratis advies via het Juridisch Loket is er niet voor iedereen. Gelukkig is ook een rechtsbijstandverzekering betaalbaar. Als je goed vergelijkt tenminste.

woensdag 27 januari 2016
Rechtsbijstandverzekering of Juridisch Loket?

Hoewel een rechtsbijstandverzekering niet altijd nodig is, heeft ongeveer de helft van de Nederlanders er een afgesloten. Met ‘niet nodig’ bedoelen we dat rechtsbijstand via het Juridisch Loket of de Rechtswinkel gratis is. Maar, dit is alleen beschikbaar als je niet te veel verdient. Toch maar verzekeren dus? Kies er dan altijd voor om je rechtsbijstandverzekering te vergelijken. Goed vergelijken kan je meer dan 180 euro per jaar opleveren.

Gemiddeld 54 procent van de Nederlandse huishoudens kiest voor rechtsbijstand via een verzekering. Ongeveer de helft dus. Bij inkomens boven de € 2.500 netto per maand heeft 63% een rechtsbijstandverzekering. Bij inkomens tot € 1.500 netto is dit lager: 38%. Dit verschil is te verklaren door de gesubsidieerde bijstand via het juridisch loket.

Advies via Juridisch Loket / rechtswinkel

Via de Wet op de Rechtsbijstand is geregeld dat mensen met een lager inkomen recht hebben op gratis rechtsbijstand via het Juridisch Loket / de rechtswinkel. ‘Gratis’ is overigens niet altijd van toepassing. Bij een doorverwijzing naar ‘gevorderd’ juridisch advies, een advocaat of mediator, betaal je een eigen bijdrage die kan oplopen tot € 850.

Inkomenseisen Juridisch Loket

Om in aanmerking te komen voor rechtsbijstand via de rechtswinkel of het Loket geldt een maximaal salaris van € 26.000 tot € 36.800.

 Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Het vergelijken van de premie rechtsbijstandverzekering kan je ruim € 180 per jaar opleveren. Dat is namelijk het verschil tussen de hoogste en de laagste premie.

Via Wegwijs kun je jouw rechtsbijstandverzekering vergelijkenGaan we bijvoorbeeld uit van een rechtsbijstandverzekering voor een gezin met kinderen, met een dekking van € 25.000 en de modules Consument, Werk & Inkomen én Wonen. Je bent dan goedkoopst uit bij ING / Centraal Beheer en het duurst bij DAS. De premie scheelt zo’n 180 euro per jaar.

DAS is de grootste rechtsbijstandsverzekeraar van Nederland, maar klaarblijkelijk ook de duurste. De dekking van de verzekeringen is grotendeels vergelijkbaar.

Welke dekking rechtsbijstandverzekering kies je?

Welke dekking voor de rechtsbijstandverzekering bij jou past, hangt écht af van je persoonlijke voorkeur. De rechtsbijstandverzekering biedt jou de zekerheid van praktische hulp en financiële vergoeding bij juridische conflicten. Maar de kans dat jij te maken krijgt met zo’n conflict, is uiteraard vooraf niet bekend.

Kun je in aanmerking komen voor rechtsbijstand via het Juridisch Loket, denk dan goed na of je een additionele rechtsbijstandverzekering nodig vindt. Is je inkomen hoger, bedenk dan goed welk risico je zelf bereid bent te lopen en welk risico je wilt verzekeren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie