Nieuws

Overheid betaalt mee aan thuis duurzame energie opwekken

70 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor aanschaf zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel en biomassaketel.

vrijdag 8 januari 2016
Overheid betaalt mee aan thuis duurzame energie opwekken

Wil jij je huis op een milieuvriendelijke manier verwarmen of van elektriciteit voorzien? Dan liggen zonnepanelen voor de hand. Toch zijn er meer opties als het op duurzame energie aankomt. Voor deze alternatieve methodes kun je sinds dit jaar subsidie krijgen. Goed voor je portemonnee én voor het milieu!

Je komt in aanmerking voor subsidie wanneer je in 2016 een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel aanschaft. Wees er snel bij met je aanvraag. Als de subsidiepot voor dit jaar leeg is, vis je achter het net.  

Doel: minder gas

De overheid stimuleert het duurzaam verwarmen van huizen, ten koste van gas. Op die manier bespaart de huiseigenaar en  wordt de CO2-uitstoot teruggedrongen. Dit  doel komt voort uit het Energieakkoord. Het akkoord tussen onder andere de Rijksoverheid en milieu- en werkgeversorganisaties bevat afspraken over energiebesparing. 

Zo moet in 2020 van de energie 14 procent duurzaam zijn. Het doel voor 2023 is 16 procent. Een ambitieus streven dat de overheid probeert te halen met de subsidieregeling. Zo krijg je als huiseigenaar een beloning voor je ‘milieubewuste gedrag’.  

Lid worden

Wat zijn de opties bij duurzame energie?

De subsidieregeling geldt voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel. Niet de meest bekende installaties. We zetten de details voor je op een rij.

  • Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een warmwaterboiler en een zonnecollector. De zonnecollector zet zonlicht om in warmte. Hiermee kun je je huis verwarmen en voor warm water zorgen. Met een zonneboiler bespaar je volgens ikinvesteerslim.nl zo’n 50 procent op de kosten van warm water. De investering is relatief laag (ruim € 3.000) en hiervan krijg je momenteel € 500 terug.

  • Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt met behulp van een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Warmtepompen zorgen voor milieuvriendelijke verwarming en warm water. Maar, Warmtepompen zijn zelden rendabel voor consumenten. Dit omdat een warmtepomp relatief duur is (vanaf € 22.000). De verwachting is echter wel dat massaproductie warmtepompen goedkoper gaat maken. Dan stijgt het rendement, waardoor warmtepompen een steeds aantrekkelijkere keuze worden.

Er zijn ook hybride warmtepompen die je combineert met een hr-ketel op gas. Deze optie is betaalbaarder en wellicht dus interessanter.

  • Pelletkachel

Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt met samengeperste houtsnippers: houtpellets. Dit is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor een reguliere houtkachel. De pelletkachel kan zowel ingezet worden om één ruimte te verwarmen als voor de centrale verwarming. Bij pelletkachels wordt meer dan 90 procent van de energie nuttig gebruikt. Ter vergelijking: bij een open haard vliegt 90 procent van de warmte de schoorsteen uit.

  • Biomassaketel

Een biomassaketel zet organisch afval om in energie, waarmee je je huis kunt verwarmen of warm water kunt realiseren. Voorbeeld van organisch afval dat gebruikt kan worden voor de biomassaketel is het eerder genoemde pellet (samengeperste houtsnippers). Het gaat hierbij veelal om grote installaties, die voor een doorsnee huis wat minder geschikt zijn. Ook het prijskaartje is aan de hoge kant. Deze optie is wel interessant voor ondernemers. En daar geldt de subsidieregeling ook voor!

70 miljoen in de subsidiepot

De subsidieregeling voor zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels of biomassaketels is gestart op 4 januari. Wie gedurende 2016 één van deze installaties koopt, kan hiervoor binnen drie maanden na de aanschaf subsidie aanvragen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Er zit € 70 miljoen euro in de subsidiepot.

Wil je weten hoeveel subsidie er nog beschikbaar is voor dit jaar, bekijk dan de website van de RVO. Mocht de pot leegraken, dan kun je in 2017 een nieuwe aanvraag indienen. Mits er weer budget beschikbaar gesteld wordt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie