Nieuws

NHG-grens voor hypotheek toch niet omlaag?

Het maximale bedrag voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in juli mogelijk tóch niet omlaag en blijft op € 245.000.

vrijdag 15 januari 2016
NHG-grens voor hypotheek toch niet omlaag?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft bij de meeste huizenkopers de voorkeur: je krijgt rentekorting én extra zekerheid. Maar niet elke hypotheek komt in aanmerking voor NHG. Momenteel ligt de grens op € 245.000. Vanaf 1 juli wordt deze kostengrens verlaagd naar € 225.000. Deze verlaging is mogelijk van de baan. Directeur Arjen Gielen van het waarborgfonds achter de NHG is hierover in gesprek met minister Blok (wonen).

In 2009, midden in de crisis, werd het bedrag waarvoor je een hypotheek met NHG kon sluiten fors verhoogd, van € 265.000 naar € 350.000. Dit om de woningmarkt te stimuleren en huizenkopers wat extra zekerheid te geven.

De afgelopen jaren werd het grensbedrag waarvoor je een hypotheek met NHG kon sluiten stapsgewijs afgebouwd. Ieder jaar werd de grens op 1 juli verlaagd. Vanaf juli 2017 zou de NHG-grens, net als voor de crisis, weer afgestemd worden op de gemiddelde woningwaarde.

Gemiddelde huizenprijs in juli boven NHG-grens

De gemiddelde huizenprijs ligt momenteel op € 234.600. Dat betekent dus dat de NHG-grens vanaf juli onder de gemiddelde huizenprijs zou liggen. Een hypotheek met hypotheekgarantie, is dan voor een gemiddelde woning niet meer mogelijk.

Blijven de huizenprijzen stijgen zoals ze de afgelopen tijd gedaan hebben, dan zou dat betekenen dat de NHG-grens in 2017 weer omhoog moet. Het jojo-effect wat hierdoor zou ontstaan, is niet goed voor de woningmarkt.

Rust en duidelijkheid op de woningmarkt is, na een aantal roerige jaren, gewenst. Huizenkopers zouden bij het jojo-effect het kopen van een huis uit kunnen stellen, omdat ze willen wachten tot de woning die ze op het oog hebben weer ónder de NHG-grens valt.

Geen verlaging in juli 2016?

Eerder pleitte NVB (Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers) er al voor om de huidige NHG-grens van € 245.000 een jaar langer te handhaven. In een interview met NRC stelt Arjen Gielen, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woning, dat in de komende twee maanden besloten wordt of de grens voor een hypotheek met nationale hypotheek garantie op € 245.000 blijft staan.

Gaat de verlaging van de NHG-grens gewoon door, dan heeft dit met name gevolgen voor huizenkopers die een woning van tussen de € 215.000 en € 240.000 op het oog hebben. Eerder legden we al uit dat wie graag een hypotheek met NHG wil, vanaf juli ruim € 19.000 minder te besteden heeft. Ben je van plan komend jaar een huis te kopen, dan is het belangrijk de regels omtrent de Nationale Hypotheek Garantie goed in de gaten te houden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie