Nieuws

Kies jij ook een zorgverzekering met hoog eigen risico?

Steeds meer mensen kiezen voor een zorgverzekeringen met een hoger eigen risico. Is dat verstandig?

woensdag 30 december 2015
Kies jij ook een zorgverzekering met hoog eigen risico?

Ongeveer 1,2 miljoen mensen kiezen deze maand voor een andere zorgverzekering. Van hen wil een steeds groter deel een hoger eigen risico dan de gebruikelijke 385 euro. De korting die zij daaruit halen, kan oplopen tot 300 euro. Als er geen aanleiding is dat je volgend jaar zorg nodig hebt, kan het ook voor jou voordelig zijn.

Inmiddels kiest 23 procent het maximale eigen risico van 885 euro, tegen 19 procent vorig jaar. Zo blijkt uit vergelijkingsstatistieken. Dat lijkt een opmars, maar het moet in perspectief gezien worden. Deze stijging geldt alleen onder overstappers. De grote meerderheid van de Nederlanders houdt dezelfde zorgverzekering en heeft geen verhoogd eigen risico.

Dat is niet verwonderlijk. De meeste mensen maken jaarlijks hun eigen risico helemaal op en hebben dus niets aan een verhoging van 500 euro.

Risico is lager dan 500 euro
Als je toch zorg nodig hebt, dan is de financiële schade met het maximale eigen risico overigens geen 500 euro. Je moet de korting die je krijgt ervan afhalen. Als je de goedkoopste zorgverzekering mét vrijwillig eigen risico vergelijkt met de goedkoopste zorgverzekering zonder vrijwillig eigen risico, dan blijkt de maximale schade 296,00 euro.

Maximaal voordeel ten opzichte van mogelijke kosten

Eigen risico: alles of niets
Het maximale vrijwillig eigen risico bedraagt 500 euro. Vind je dat teveel, dan kun je soms ook kiezen voor een tussenstap van 100, 200, 300 of 400 euro. De korting neemt dan uiteraard ook af. Overigens kiest slechts 5 procent van de overstappers voor een tussenstap. Over het algemeen geldt dus voor het eigen risico: alles of niets.

Goedkoopste zorgverzekering per staffel eigen risico

De premie van Univé met 200 euro vrijwillig eigen risico is hoger dan de premie van Zekur met 100 euro eigen risico. Dat komt omdat Zekur niet alle tussenstappen aanbiedt.

Kies jij voor een hoog eigen risico?
Als er geen aanleiding is dat je volgend jaar zorg nodig hebt en je kunt een kostenpost van 885 euro goed opvangen, dan is een hoog eigen risico een goede keuze. Wel moet je altijd rekening houden met onverwachte zorgkosten. Want ook bij je gezondheid geldt dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn. 

Let wel op als je vooral voor prijsvoordeel kiest, want de goedkope zorgverzekeringen van bijvoorbeeld Zekur en Unive hebben beperkingen. Een voorbeeld daarvan is dat je niet in ieder ziekenhuis of bij iedere fysiotherapeut terecht kunt zonder zelf een deel van de behandeling te betalen. Budget zorgverzekeringen zijn dan ook niet vrij van kritiek.  

Heb je nog geen zorgverzekering voor 2016 gekozen? Vergelijk dan de premies en voorwaarden via de zorgvergelijker van Wegwijs.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie