Nieuws

Jaarwinst beleggen in paar dagen gehalveerd

Beleggers in Nederlandse aandelen (AEX) zagen de winst van 2015 deels verdampen. Dit door nieuwe zorgen over China. Snel je aandelen verkopen nu?

woensdag 6 januari 2016
Jaarwinst beleggen in paar dagen gehalveerd

Wie in 2015 belegde in Nederlandse aandelen, maakte een mooi rendement van 4,1 procent. Het toch roerige jaar leverde hiermee beduidend meer op dan sparen. In 2016 komt de AEX haperend uit de startblokken. In een paar dagen is de winst van vorig jaar meer dan gehalveerd. Vooral China maakt beleggers zenuwachtig. Snel je aandelen verkopen nu of blijven zitten en je niet verroeren?

De AEX dook in het nieuwe jaar 2,5 procent naar beneden. Ook in de daaropvolgende dagen gingen de aandelenkoersen na een opleving toch weer wat naar beneden.

Waarom is China zo belangrijk voor beleggers?

Wereldwijd reageren beleggers op nieuws uit China. Dat is niet verwonderlijk. Als we naar de EU kijken, volgt China direct achter de VS als belangrijkste handelsland. De groeiende macht van China geldt niet alleen voor de landen dichtbij huis. Amerikanen hebben bijvoorbeeld in de afgelopen twintig jaar de handel met Chinese bedrijven bijna verviervoudigd.

Wat gaat er mis in China?

De Chinese overheid heeft als doel een economische groei van zeven procent per jaar. Een groei waar onze Mark Rutte alleen maar van kan dromen. Beleggers twijfelen steeds meer of deze vooruitgang ook in China wel realistisch is. Valt de Chinese groei tegen, dan neemt de handel met andere landen af en dat is wereldwijd merkbaar.

Lid worden

Wat doet de Chinese overheid eraan?

In Nederland bemoeit de overheid zich nauwelijks met de aandelenbeurs. Dit is anders in China. Daar grijpt de overheid in als de waarde van aandelen te abrupt daalt. Recent werd bijvoorbeeld ingesteld dat de beurs bij een daling van zeven procent een dag dicht gaat.

Om de economie harder te laten groeien, is verder de Chinese munt (de Yuan) goedkoper gemaakt. Hierdoor wordt het voor buitenlandse bedrijven voordeliger om met China zaken te doen. Inwoners van China worden aangespoord om hun spaargeld te besteden bij bedrijven uit eigen land.

Helpt het?

De maatregelen van de Chinese overheid hebben tot nu het tij nog niet kunnen keren. Soms werken ze zelfs averechts. Beleggers zien de overheidsbemoeienis dan als een teken dat het inderdaad minder gaat met de Chinese economie. Daarnaast is het risicovol om steeds maar in te grijpen. Je krijgt daardoor het idee dat ze het zelf ook niet meer in de hand hebben.

Snel je aandelen verkopen?

Wil je verdere Chinese problemen voor zijn door snel je aandelen te verkopen? Als je schrikt van een verdere daling van de koersen is dat verstandig. Kijk je meer naar langere termijn, dan is paniek een slechte raadgever. Nu is het China, volgende week is het wellicht weer de lage olieprijs en wie weet zorgt over een half jaar Griekenland weer voor dalende aandelenkoersen.

Bovenstaande schrikbeelden zijn niet nieuw. Ook in 2015 gooide China al roet in het eten, hadden we te maken met terreur en zorgden problemen in Europa voor onrust onder beleggers. Desondanks heeft het aanhouden van aandelen op jaarbasis geen windeieren gelegd.

Wie de adem in hield en bleef zitten, maakte in 2015 uiteindelijk 4,1 procent winst. Uiteraard valt niet te garanderen dat het dit jaar weer zo uitpakt. Wel is nogmaals duidelijk geworden dat beleggen een lange adem vereist. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie