Nieuws

Zorgverzekering vergelijken: 5 x advies

Kies niet klakkeloos de goedkoopste zorgverzekering

dinsdag 15 december 2015
Zorgverzekering vergelijken: 5 x advies

Bij het vergelijken van de zorgverzekering 2016 gaat het niet alleen om het vinden van de goedkoopste zorgverzekering. Het vergelijken van de dekking zorgverzekering wordt lastiger. En waar let je verder op bij het vergelijken? Hoe voorkom je dat je een zorgverzekering kiest die uiteindelijk niet bij jouw zorgwens blijkt te passen? We geven je vijf adviezen.

1. De goedkoopste zorgverzekering?

Kies niet zonder nadenken de goedkoopste zorgverzekering. De inhoud van de basis zorgverzekering is voor iedereen in Nederland gelijk. Toch houdt dat niet in dat je bij iedere zorgverzekering recht hebt op precies dezelfde zorg. Vooral bij zogenaamde budgetzorgverzekeringen loop je het risico op extra kosten door de beperkte vergoeding voor bepaalde behandelingen.

2. Keuzevrijheid en vergoedingen bij basis zorgverzekering

Bij de basis zorgverzekering heb je keus uit een natura- en een restitutieverzekering. Het verschil zit hem in de mate waarin de zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Bij een restitutiepolis heb je meer vrijheid in de keuze van de zorgverlener. De zorgverzekeraar vergoed in meer gevallen het gangbare tarief dat staat voor de behandeling.

Bij de doorgaans goedkopere naturapolis is het gebruikelijker dat de zorgverzekeraar afspraken maakt met bepaalde zorgverleners. Kom je toch uit bij een andere zorgverlener, dan betaal je de behandeling 
deels zelf. Zeker bij de budgetzorgverzekering loop je snel aan tegen extra kosten.

Zorgverzekering 2016 nog niet gekozen? Vergelijk premies en voorwaarden van zorgverzekeringen via de zorgvergelijker van Wegwijs.

Lid worden

3. Hoger eigen risico voor lagere maandlasten

Standaard heb je in 2016 een eigen risico van € 385. Bij zorg die onder de basis zorgverzekering valt, betaal je dit bedrag zelf. Daarna geldt een vergoeding vanuit de zorgverzekering. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen tot maximaal € 885.  

Door het verhogen van je eigen risico betaal je maandelijks minder voor je zorgverzekering. Het verschil loopt op tot meer dan € 20 per maand en varieert per verzekeraar. Bedenk bij het vergelijken of dit voordeel het risico waard is in jouw geval. Verwacht je veel basiszorg nodig te hebben, dan ben je duurder uit.  

4. Voordeel van de aanvullende zorgverzekering

Voor zaken als fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of een maximale vergoeding van zorgkosten in het buitenland kun je een aanvullende zorgverzekering sluiten. Let hierbij goed op de voorwaarden. Is bijvoorbeeld voor jou fysiotherapie belangrijk, controleer dan het aantal behandelingen binnen de dekking. Vervolgens kun je uitrekenen wat de kosten van deze behandelingen zijn ten opzichte van de totale kosten van fysiotherapie.

Uiteraard heb je van te voren nooit zekerheid over de zorg die je in 2016 nodig hebt, ook al ben je kerngezond. Neem in de afweging ook mee of je financiële ruimte hebt om zelf eventuele kosten op te vangen als je geen aanvullende zorgverzekering afsluit.

5. Relatief dure tandartsverzekering

Heb je een slecht gebit of verwacht je in 2016 tandartskosten te maken, dan kan een tandartsverzekering zeker zinvol zijn. Let er wel op dat het een verzekering is met relatief hoge kosten. Heeft je tandarts in de afgelopen jaren weinig meer gedaan dan de reguliere controle en wat tandsteen verwijderen? Dan is dit uit eigen zak betalen voordeliger.

Ook in 2016 verschillen de kosten tussen de verschillende zorgverzekeraars fors. De tijd nemen voor het vergelijken van je zorgverzekering is dan ook geen verspilde moeite. Neem daarbij niet alleen de prijs mee maar ook keuzevrijheid bij de zorg zelf en het risico dat je loopt op extra kosten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie