Nieuws

Het gaat goed met de huizenmarkt

De huizenprijzen stijgen met 3,8% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkopen plust 24%. Samengevat: het gaat goed met de huizenmarkt!

maandag 21 december 2015
Het gaat goed met de huizenmarkt

De malaise op de huizenmarkt is definitief voorbij. Na de aantrekkende hoeveelheid verkochte huizen, stijgen nu ook de huizenprijzen. Dat was al te verwachten. Maar het is prettig om de verwachting bewaarheid te zien worden. Sterker nog: de prijsstijging bij koophuizen is de grootste sinds 7,5 jaar.

Bekijk ook de historische ontwikkeling huizenprijzen en verwachting huizenprijzen op Wegwijs.nl.

Sinds halverwege 2013 is het aantal verkopen gaan stijgen, behoudens een kleine dip in november van dat jaar. De stijging in verkopen zorgde ervoor dat mensen die alle hoop op een verkoop al verloren hadden, plotseling weer kans zagen hun woning van de hand te doen.


Aanvankelijk nog geen prijsstijging

Terwijl het aantal verkopen toenam ten opzichte van een jaar eerder, bleef een stijging van de huizenprijzen aanvankelijk uit. Dat had met name te maken met het sentiment onder verkopers. Een groot deel van de mensen die hun huis te koop hadden staan, was dolblij dit te kunnen verkopen. Een flink verlies werd daarbij op de koop toegenomen.

Koper moet meer bieden

De huizenprijzen en verkopen bleven stijgen en langzamerhand bleken mensen minder snel bereid om verlies te accepteren. Verkopers gingen niet meer met het eerste bod akkoord. Kopers moesten dus meer bieden. Langzaam begon de woningprijs te stijgen.

Grootste stijging huizenprijs in 7,5 jaar
De prijsstijging van 3,8% is een record. In de afgelopen 7,5 jaar steeg de prijs op jaarbasis niet zo hard. De gemiddelde woningwaarde van dit moment bedraagt € 234.600 en zal volgende maand verder stijgen.

Goed koopmoment
De actuele hypotheekrente is nog altijd historisch laag. Daarmee blijft het een perfect klimaat om een eigen huis te kopen. Hoewel, het ideale koopmoment lijkt zelfs al wat achter ons te liggen want door de stijgende huizenprijs worden uiteraard de maandlasten ook hoger.

Bereken je maandlasten hypotheek op basis van de laagste hypotheekrente.

De stijging van de huizenprijzen lijkt nog lang niet ten einde. Jarenlang zijn er huizen bijgekomen op de woningmarkt. Die huizen worden nu verkocht. De verkopers van die huizen kopen op hun beurt weer huizen. Het duurt nog wel even voordat de stroom aan kopers en verkopers opdroogt. Goed nieuws dus voor huizenbezitters. De waarde van hun huis zit in de lift.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie