Nieuws

Budgetpolis: zorgverzekering ligt onder vuur

Je zorgverzekering vergelijken zou simpel moeten zijn. Maar dat is het niet. Boosdoener? De budgetpolis.

woensdag 9 december 2015
Budgetpolis: zorgverzekering ligt onder vuur

Het vergelijken van je zorgverzekering is peanuts. De dekking van de basisverzekering is immers overal gelijk! Dat was tenminste het idee bij de introductie van de zorgverzekering in 2006. Tien jaar na de introductie is inderdaad die dekking overal gelijk. Daar wordt niet aan gerommeld. Wél wordt er gerommeld aan de vergoedingen. Gevolg: de consument is de draad kwijt. En dus ligt de budgetpolis nu onder vuur. Terecht?

“De Budgetverzekering zou verboden moeten worden”, roepen apothekers. De Consumentenbond wil dat er in het aantal budgetpolissen geschrapt wordt en verzekeraar DSW wil zelfs een proefproces starten. Er is iets goed mis met de budgetvariant van de zorgverzekering.

Wat is de budgetpolis?

De budget zorgverzekering, of korte budgetpolis, is een zorgverzekering waarin alle extra’s zijn weggehaald. Het voordeel: een lage premie. Het nadeel: meer risico. Via Wegwijs kun je budgetpolissen maar ook reguliere zorgverzekeringen vergelijken

Beperkingen van de budgetpolis

Overal waar er beknibbeld kan worden op de zorgverzekering, wordt er door verzekeraars ook daadwerkelijk beknibbeld. Een overzicht van de bezuinigingen:

 • Beperkte vergoeding bij bepaalde ziekenhuizen
  Zorgverzekeraars maken voor jou de keus bij welke ziekenhuizen je recht hebt op een maximale vergoeding. Wil je naar een ander ziekenhuis, dan betaal je 20% tot 50% zelf. • Beperkte vergoeding bij bepaalde behandelingen
  In deze variant kun je bij elk ziekenhuis terecht. Máár … dat geldt alleen voor bepaalde behandelingen. Voor andere behandelingen, bijvoorbeeld het vervangen van een knie of heup, of voor bestraling bij kanker, krijg je niet bij elk ziekenhuis alle kosten vergoed.

 • Herhalingsrecepten
  Diverse zorgverleners, lees: apotheken, zijn uitgesloten voor herhaalrecepten. De verzekeraar kiest waar jij je medicijnen kunt bestellen.

 • Kraamzorg
  De verzekeraar heeft invloed op de kraamhulp die jou thuis na een bevalling komt ondersteunen.

 • Hulpmiddelen
  Ook voor persoonlijke materialen rondom diabetes en incontinentie kiest de verzekeraar met je mee. 

 • Contact
  Alleen chatten en mailen. Of bellen tegen hogere kosten.

Check voorwaarden bij zorgverzekering vergelijken

Het vergelijken van je zorgverzekering wordt steeds ingewikkelder. De exacte vergoedingen per verzekeraar zijn niet altijd transparant. Zeker de vergoedingen per behandeling niet. Consumenten worden daardoor toch gedwongen de niet altijd transparante voorwaarden in te duiken. Dezelfde consument laat dat helaas vaak na en richt zich liever op de lage premie.

Kwaliteit heeft een prijs

In een ideale wereld selecteert de zorgverzekeraar ziekenhuizen op basis van kwaliteit. Maar kwaliteit heeft een prijs. En prijs, of premie, is nou net hetgeen waarmee de zorgverzekeraar z’n klant binnen wil halen.

Budget zorgverzekering afschaffen?

Wie minder betaalt, kiest voor minder inhoud en kwaliteit. Dat hoeft niet erg te zijn. Als je deze keuze als consument maar bewust kunt maken.

Het afschaffen van de budgetpolis is daarom niet nodig. Meer transparantie over de keuzes waar je als consument maakt, is wel nodig. Helaas is dat laatste moeilijk in wetgeving gieten, zo blijkt uit de praktijk. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie