Nieuws

Minder starters kiezen voor hypotheek bij bank

Voordelig en populair: verzekeraar en pensioenfonds

maandag 16 november 2015
Minder starters kiezen voor hypotheek bij bank

Een hypotheek van de bank is niet meer de norm. Minder dan de helft van alle hypotheken wordt afgesloten bij de Rabobank, ING of ABN Amro. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau IG&H. Juist mensen die voor het eerst een huis kopen, laten de banken links liggen. Starters kiezen vaker voor verzekeraars en pensioenfondsen als geldverstrekkers voor hun huis.

Bijna de helft van alle afgesloten hypotheken (48%) in augustus en september waren financieringen voor starters op de woningmarkt. De rest bestaat uit doorstromers; mensen die al eens eerder een hypotheek sloten.

Nederlandse huizenkoper populair in het buitenland

Banken konden jarenlang gemakkelijk veel winst maken op hypotheken omdat er amper concurrentie was. Dat beeld is aan het veranderen. Omdat Nederlanders over het algemeen betrouwbaar zijn in het afbetalen van leningen, zijn Nederlandse hypotheken ook populair geworden bij verzekeraars, pensioenfondsen, maar ook buitenlandse banken.

De Rabobank was lang marktleider in Nederland, maar raakt van de drie grootste banken in Nederland de meeste klanten kwijt. De Rabobank wijt dat aan Europese regels waar zij zich wel aan moeten houden en verzekeraars en pensioenfondsen niet. Er zijn echter ookandere redenen te bedenken waarom Rabo niet meer zo gewaardeerd werd als vroeger.

Optimisme woningmarkt maar tijdelijk?

Volgens de onderzoekers is het zeer opmerkelijk dat starters zo'n grote groep vormen op de hypotheekmarkt. Dat kan erop wijzen dat veel jonge mensen die tijdens de crisis hun koop uitstelden, inmiddels in grote aantallen huizen kopen. Het zal dus nog moeten blijken of de toegenomen verkoop blijvend is, of slechts een inhaalslag.

Starters weten de weg naar de alternatieve hypotheekverstrekkers inmiddels goed te vinden. Die sluit je uiteraard niet bij de bank, maar bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. De kosten voor hypotheekadvies zijn daar in de regel iets hoger dan bij de bank, maar dat verdien je dubbel en dwars terug als de hypotheekrente lager ligt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie