Nieuws

Je auto verzekeren bij Apple of Google?

KPMG: 80 procent minder ongelukken in 2040

donderdag 29 oktober 2015
Je auto verzekeren bij Apple of Google?

Autoverzekeraars mogen zich opmaken voor een revolutie. Niets minder. Zelfrijdende of bijna-zelfrijdende auto's zijn zoveel veiliger dan conventionele auto's, dat autoverzekeraars het heel moeilijk gaan krijgen. En volgens de Amerikaanse afdeling van accountantskantoor KPMG voltrekt de revolutie zich veel sneller dan gedacht. Premies dalen en verzekeraars verdwijnen.

KPMG voorspelt 80 procent minder auto-ongelukken in het verkeer in 2040 ten opzichte van 2013. Omdat de schade per ongeval wel iets duurder is, komt de totale besparing uit op 60 procent. Dat kan niet anders dan resulteren in lagere premies. Als de bestaande verzekeraars hun premies niet laten zakken, dan zullen er nieuwe bedrijven komen die dat wel doen.

'Zelfrijdende auto beste uitvinding sinds de auto'

De Amerikaanse accountants noemen de ontwikkeling van de autonome auto de belangrijkste ontwikkeling sinds de uitvinding van de auto. Verwacht wordt dat de innovaties elkaar bovendien steeds sneller zullen opvolgen. Een paar voorbeelden.

Minder brandstof

Zelfrijdende auto's zijn goedkoper om te verzekeren en verbruiken minder brandstof. Onderweg naar je werk kun je bovendien veel meer doen. Als de technologie ook voor middenklasse auto's beschikbaar wordt, dan kan de acceptatie ineens snel gaan. Net zoals de snelle introductie van de mobiele telefoon.

Minder files

Als er meer autonome auto's zijn, dan verandert ook de infrastructuur. Rijbanen exclusief voor zelfrijdende auto's bijvoorbeeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat wegen met alleen zelfrijdend verkeer 5 x meer auto's kunnen verwerken. Nooit meer in de file naar je werk dus.

Minder auto’s

Er zijn überhaupt minder auto’s nodig. KPMG voorspelt een toename van het gebruik van deelauto's. Niet als hoofdvervoermiddel, maar in plaats van de tweede gezinsauto. Als je met een een klik op je smartphone een goedkope zelfrijdende deelauto kunt laten voorrijden, hoeveel gezinnen hebben dan nog een tweede auto nodig?

Is een verzekering nog nodig?

Verzekeringen blijven altijd nodig. Een ongeval in het verkeer valt nooit helemaal uit te sluiten. Een sterretje in je ruit of hagelputten in je dak zijn niet met software te voorkomen. Verzekeraars en juristen breken zich wel het hoofd over wie er aansprakelijk is als je een schade rijdt, terwijl de automatische piloot het stuur bediende.

Net als bij veel innovaties loopt de wetgeving achter op de snelle veranderingen. Verzekeraars dienen zich goed voor te bereiden op dergelijke claims. Toch zullen er enkele voorbeelden voor de rechter moeten komen voordat regels zich zetten.

Apple of Google op je polis?

Technologiebedrijven Apple, Google en Tesla zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto's. Als blijkt dat zij als leveranciers van de software aansprakelijk zijn voor ongevallen, dan zullen zij daar zelf een bepaalde dekking voor moeten garanderen en dus een beetje verzekeraar worden. De verzekering zit dan eigenlijk in de aankoopprijs van de auto.

Het KPMG-rapport is geschreven voor verzekeraars. Slechts 10 procent van de ondervraagde (Amerikaanse) topmannen was al bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Voor consumenten is het rapport echter een interessant kijkje in de toekomst van het autorijden en de autoverzekering. Misschien laat je de computer al veel eerder rijden dan gedacht.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie