Nieuws

Fietsverzekering: maximaal vijf jaar interessant

Doorlopende fietsverzekering of aflopend?

dinsdag 17 november 2015
Fietsverzekering: maximaal vijf jaar interessant

De fietsverzekering. Kies je voor aflopend, waarbij je in één keer vooraf betaalt? Of voor doorlopend met een vaste premie per maand? De keuze tussen doorlopende of aflopende fietsverzekering is eigenlijk de belangrijkste keuze rondom een verzekering van een nieuwe fiets. Want met 650.000 gestolen fietsen per jaar en een terugvindkans van 3,7% is de vraag óf je een fietsverzekering nodig hebt, gemakkelijk te beantwoorden: ja.

Dagelijks de kinderen naar school brengen of op de fiets naar het werk: het is gezond, goedkoop, en je komt vaak buiten. Helaas zijn goede fietsen erg in trek bij dieven. De kans dat jouw fiets gestolen wordt, is relatief groot. Daarom zijn fietsverzekeringen duur.

Drie jaar lang nieuwwaarde
Het belangrijkste bij een fietsverzekering is de nieuwwaarderegeling. Die bepaalt wat je krijgt uitgekeerd als je een beroep doet op je fietsverzekering. Gelukkig is die nieuwwaarderegeling bij vrijwel elke verzekeraar hetzelfde. 

Drie jaar lang keert een verzekeraar genoeg geld uit om een nieuwe, vergelijkbare fiets te kopen. Ná drie jaar geldt de afschrijvingsregeling, waardoor je steeds minder krijgt uitgekeerd als er dan nog iets met je fiets gebeurt. Dit geldt overigens voor de doorlopende fietsverzekering.

Doorlopend versus aflopend
De aflopende fietsverzekering stopt na drie jaar. Je krijgt daarbij dus niet te maken met de afschrijvingsregeling. Tenzij je kiest voor de mogelijkheid om de verzekering met twee extra jaren te verlengen. De doorlopende verzekering daarentegen, loopt door tot je opzegt. Aandacht is bij die verzekering dus vereist. 

Na vijf jaar stoppen met fiets verzekeren?
Je fiets langer dan vijf jaar verzekeren, lijkt minder verstandig. Je krijgt na vijf jaar nog maar 45% van de waarde van je fiets terug. Tot en met het vijfde jaar krijg je bovendien een hoger bedrag uitgekeerd dan je aan premie hebt betaald. 

Bij veel fietsverzekeraars is de afschrijving als volgt geregeld:Voordeel versus betalen in termijnen
Omdat je de aflopende fietsverzekering voor drie of vijf jaar kunt afsluiten, hoef je er niet naar om te kijken. Je betaalt de premie in één keer en de verzekering loopt na de gekozen looptijd vanzelf af. Gemakkelijk dus. Nadeel: wordt je fiets na een jaar gestolen, dan ben je direct de premie voor drie jaar kwijt.

De doorlopende fietsverzekering betaal je per maand. Of per jaar, waardoor nog een kleine korting krijgt. Nadeel is dat je de verzekering kunt vergeten op te zetten. 

Niet alle verzekeraars bieden een aflopende fietsverzekering aan. Een doorlopende fietsverzekering is gebruikelijker. Ook wordt online niet altijd gelijk duidelijk met welk type fietsverzekering je te maken hebt: doorlopend of aflopend. Neem bij twijfel altijd contact op met de verzekeraar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie