Nieuws

Bespaar niet te veel op je zorgverzekering...

Simpel kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering kan gevaarlijk zijn. De kans op achteraf bijbetalen wordt namelijk groter en groter.

donderdag 3 december 2015
Bespaar niet te veel op je zorgverzekering...

Klakkeloos de goedkoopste zorgverzekeringen voor 2016 uitkiezen is niet aan te raden. Uiteraard kun je met het vergelijken van de zorgverzekering het nodige besparen. Toch kan goedkoop ook hier duurkoop zijn. Bijvoorbeeld wanneer je na een ziekenhuisbezoek een gepeperde rekening op  de mat krijgt. Naarmate je zelf meer risico loopt, wordt de zorgverzekering in de regel goedkoper.

De meeste mensen kiezen voor een natura zorgverzekering. Heb je zorg nodig gehad, dan stuurt de zorgverlener bij dit type polis de rekening doorgaans meteen naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar spreekt met bijvoorbeeld ziekenhuizen en fysiotherapeuten een vaste vergoeding af per behandeling.

Zelf bijbetalen bij zorg

Zorgverzekeraars hoeven niet met alle zorgverleners een contract te sluiten. Bijvoorbeeld als ze het niet eens worden over de vergoeding voor de zorg. In dat geval gaat het om zogenoemde niet-gecontracteerde zorg. In dat geval bestaat de kans dat je een deel zelf betaalt na een behandeling.

Welk deel betaal je zelf?

Hoeveel je zelf betaalt als zorg niet volledig onder de zorgverzekering valt, verschilt per zorgverzekering. Eén verzekeraar kan verschillende zorgverzekeringen aanbieden met een andere maximale vergoeding. 

Neem bijvoorbeeld VGZ, die heeft drie varianten van de basis zorgverzekering. Deze kosten € 99,95, € 107,95 en € 113,95. Het verschil zit hem niet in de  zorg die onder de dekking valt, maar vooral in het deel dat je zelf betaalt als VGZ geen afspraken heeft met de zorgverlener. Bij de duurste variant betaal je in dat geval niets zelf, bij de goedkoopste 25 procent of meer. Ook onder andere Menzis en CZ maken onderscheid.

Budget zorgverzekering

De budget zorgverzekering gaat hier nog iets verder in. Daar loop je het risico dat je zelf sneller met extra zorgkosten wordt geconfronteerd. Dat komt doordat deze zorgverzekeringen met een kleiner aantal zorgverleners afspraken hebben. Je kan dus nog steeds wel overal terecht voor zorg maar de zorgverzekeraar stuurt sneller (een deel van) de rekening naar jou door. 

Daarnaast kun je met een budget zorgverzekering vaak ook alleen online terecht voor bijvoorbeeld de afhandeling van declaraties of betaal je bij als je naar een apotheek naar keuze gaat. Uiteraard staat hier een lagere premie tegenover.

Met welke zorgverleners zijn er afspraken?

Op dit moment hebben niet alle zorgverzekeraars de precieze afspraken met zorgverleners al helemaal rond. Wel zie je in onze zorgvergelijker per zorgverzekering al een indicatie van de beperkingen qua vergoeding.  Als een vergoeding daar op 100 procent staat, weet je dat je in ieder geval het gangbare tarief van zorg vergoed krijgt. Wat gangbaar is, wordt vastgesteld door de overheid. Rekent een zorgverlener een hoger dan standaard tarief, dan betaal je alsnog een deel zelf. 

Binnenkort schrijven we een aanvullend artikel over de aandachtspunten bij de budget zorgverzekering. Concluderend is besparen op de basis zorgverzekering op zich een prima idee. Wel is het zaak om goed te kijken naar de zorg die je nodig hebt en niet zonder nadenken te kiezen voor de goedkoopste. Informeer desnoods bij je fysiotherapeut of andere zorgverlener hoe het zit met zijn afspraken met jouw zorgverzekeraar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie