Nieuws

Aanvullende tandartsverzekering: voordelig?

Nederlanders verzekeren graag hun gebit

vrijdag 6 november 2015
Aanvullende tandartsverzekering: voordelig?

Tachtig procent van de Nederlanders gaat minimaal één keer per jaar naar de tandarts. Soms alleen voor controle, soms om een gaatje te laten vullen. De tandartsverzekering is dan ook de meest gekozen aanvullende verzekering. Maar wanneer heb je nou echt een tandartsverzekering nodig? 

Wat kost de tandarts?

Zolang het blijft bij een controle, het vullen van een klein gaatje of een eenvoudige gebitsreiniging is de tandarts goed betaalbaar. Een voorbeeld: ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor controle en moet je een keer terugkomen voor het vullen van een gaatje? Dan ben je voor dat hele jaar ongeveer € 114 kwijt.

Kosten tandartsverzekering

Er zijn veel verschillende aanvullende tandartsverzekeringen. De eenvoudigste verzekeringen kosten rond de € 110 per jaar. Je krijgt dan 75% tot 80% van je tandartskosten vergoed, met een maximumvergoeding van € 250 per jaar.

Voor bovenstaande tandartsverzekeringen geldt: dit is een voordelige keus wanneer je verwacht jaarlijks minimaal € 128 tot € 176 aan tandartskosten te maken. De uitgekeerde vergoeding is dan hoger dan de betaalde premie.

Beperkt voordeel

Natuurlijk blijft er altijd het risico op een dure behandeling. Heb je een keer écht iets aan je tanden, dan kan de rekening van de tandarts snel oplopen. Voor een wortelkanaalbehandeling of een kroon betaal je pakweg € 500 à € 700. Een brug of implantaat kost al snel meer dan € 1.500.

Het is duidelijk dat een eenvoudige tandartsverzekering je dan maar een beperkt voordeel oplevert. Met de maximale vergoeding van € 250 minus de jaarlijkse premie van ongeveer € 110 blijft er een maximaal ‘voordeel’ van € 140 over.

Tandartsverzekering voor slecht gebit

Weet je van jezelf dat je een matig gebit hebt waar vaak iets aan moet gebeuren? Dan zou een uitgebreide tandartsverzekering een verstandige keus kunnen zijn. Let wel op: sommige verzekeraars willen dat je een medische keuring ondergaat. Blijkt daaruit dat je gebit op dit moment al bepaalde dure behandelingen nodig heeft, dan accepteert de verzekeraar je niet. Een uitgebreide tandartsverzekering afsluiten, is dus niet altijd mogelijk.

Waarom is de tandartsverzekering zo duur?

Een tandartsverzekering is relatief duur. De reden: verzekeraars die een tandartsverzekering aanbieden moeten bijna altijd uitkeren. De meeste Nederlanders gaan wel één of twee keer per jaar naar de tandarts en gaatjes komen veel voor. De kans op een tandartsdeclaratie is groot, en dus is de verzekering duur. 

Voordat je een verzekering afsluit, is het goed om te bedenken: kan ik het risico dragen? Heb je een goed gebit waarmee je alleen op controle hoeft, dan kost dat je op jaarbasis enkele tientjes. Verwacht je echter hoge kosten en wil je daarin geen risico nemen? Dan is een uitgebreide tandartsverzekering wellicht een betere keus. Let in dat geval wel op de acceptatievoorwaarden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie