Nieuws

Weinig kans op nieuwbouwhuis in de randstad

Nijmegen nieuwbouwstad van Nederland

donderdag 22 oktober 2015
Weinig kans op nieuwbouwhuis in de randstad

Rotterdam en Den Haag bouwen maar weinig nieuwe huizen. Hoewel de steden onverminderd populair zijn onder jonge starters, neemt de woningvoorraad er amper toe. In 2014 werden in Den Haag slechts 597 nieuwbouwhuizen opgeleverd, Rotterdam kwam tot 1.021. Omdat er ook gesloopt werd, kwamen er per saldo nauwelijks huizen bij.

De lage bouwproductie in de twee grote steden is een uitvloeisel van de woningmarktcrisis van de laatste jaren. De plannen voor de huizen die nu opgeleverd worden, stammen uit de tijd toen het einde van de crisis nog niet in zicht was. Gemeenten en projectontwikkelaars zetten destijds veel plannen voor nieuwbouw in de ijskast.

Falende woningcorporatie leidt tot schaarste

De financiële perikelen bij woningcorporatie Vestia hebben ook bijgedragen aan de hik in de bouwproductie. Nieuwe sociale huurhuizen kan Vestia niet meer betalen. Ter vergelijking: in 2011 werden in Den Haag 815 sociale huurwoningen gebouwd. In 2014 nog maar 34; een schamele 4 procent van wat het was.

De cijfers over de bouwproductie in 2014 komen van het CBS en bouwblad Cobouw. Volgens hen heeft de gemeente Den Haag inmiddels plannen om de productie weer in lijn te brengen met de vraag naar nieuwbouwhuizen. Vorig jaar werd een begin gemaakt met de bouw van ruim 1.700 nieuwe huizen in de Hofstad.

Nijmegen bouwt het meest

In de studentensteden Tilburg en Nijmegen wordt wel flink geïnvesteerd in de woningvoorraad. Nijmegen is de koploper met 1.103 nieuwe huizen op een totaal van 74.000. In Amsterdam werden de meeste nieuwe huizen neergezet: 2.732. Relatief gezien blijft de hoofdstad echter wel achter bij het landelijk gemiddelde.

Nieuwbouw (2)

'Geen gratis keuken meer'

De aantrekkende huizenmarkt heeft er voor gezorgd dat ook de vraag naar nieuwbouwhuizen sterk is toegenomen. De hoge kortingen en gratis keukens die projectontwikkelaars tijdens de crisisperiode weggaven komen vrijwel niet meer voor. "De woningvoorraden zijn inmiddels opgedroogd", zei directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek daar in maart over.

Vluchtelingen brengen bouwproductie weer op peil

Van Hoek voorzag in 2013 dat nieuwbouw uitermate schaars zou gaan worden en voorspelde destijds dubbele groeicijfers vanaf 2015. Dinsdag deed het instituut een nieuwe opmerkelijke voorspelling, dit maal over de invloed van de vluchtelingen op de bouwproductie in Nederland.

Volgens het EIB zijn er tussen 2015 en 2020 zo'n 50.000 extra huizen nodig om de migratiestroom te kunnen huisvesten. De bouw van deze woningen levert de Nederlandse economie ongeveer 9.000 extra voltijdbanen op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie