Nieuws

Koper huis raakt luxe onderhandelingspositie kwijt

Huizenprijzen snel verder omhoog!

dinsdag 13 oktober 2015
Koper huis raakt luxe onderhandelingspositie kwijt

Huizenprijzen zullen snel verder stijgen. De prijzen volgen daarmee het stijgend aantal verkopen op de huizenmarkt. Dit blijkt uit een data-analyse van Wegwijs, op basis van de te koop staande huizen en verkoopcijfers. Een koper had in juni 2013 nog keuze uit ruim 35 huizen. Nu nog maar uit 15 huizen. Dat betekent: een moeilijkere onderhandelingspositie voor kopers en juist een betere voor verkopers.

Wie een huis gaat kopen, is nooit alleen. Samen met jou zijn er meer mensen die een nieuwe woning willen kopen. Dit wordt in de praktijk zichtbaar doordat je steeds vaker zult concurreren met iemand anders die interesse heeft in dezelfde woning.

Kopersconcurrentie

Die concurrentie is voor jou als geïnteresseerde in een huis uiteraard lastig. Immers, de verkopend makelaar zal jou en de andere koper tegen elkaar uitspelen. Hij is immers ‘in dienst’ van de verkoper van het huis, en wil een zo hoog mogelijke prijs voor het huis realiseren.

Wat betekent “het aantal huizen per koper?”

Het aantal te koop staande huizen, gedeeld door het (gewogen) aantal verkopen, bepaalt het aantal huizen per koper. In juni 2013 had je als koper ruim 35 huizen tot je beschikking. Het grootste aantal ooit! Inmiddels is dit aantal gedaald naar ruim 15 in het laatste kwartaal.

Hoeveel -huizen

Geïnteresseerden in een huis hebben op dit moment dus veel minder ruimte om een straffe prijsonderhandeling te voeren dan twee jaar geleden.

“Ik bied de vraagprijs”

De aantallen in de grafiek hebben betrekking op het gemiddelde in Nederland. In populaire steden zoals Amsterdam of Haarlem is er nu al een schaarste aan huizen. Kopers leggen daar zonder aarzelen, en dus zonder onderhandelen, de vraagprijs neer.

Macht bij koper of verkoper van huis?

In makelaarskringen wordt ook wel gesproken over een ‘kopersmarkt’ of ‘verkopersmarkt'. In de kopersmarkt heeft de koper de macht. Bij de verkopersmarkt is dit precies omgedraaid.

De switch vindt plaats bij acht huizen per koper. Daar zijn we nu nog niet, maar gezien de snelle daling in de afgelopen twee jaar is het niet ondenkbaar dat we deze acht huizen per koper binnen een jaar kunnen bereiken.

Onderhandelen op de prijs van een huis is op de meeste plekken in Nederland nog prima te doen. Maar hoe meer kopers er komen, hoe moeilijker de onderhandelingspositie voor kopers gaat worden. Vervelend, maar niet voor de verkoper. Die krijgt meer geld voor z’n huis. En dát gaan we ook terugzien in de stijgende huizenprijzen op landelijk niveau.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie