Nieuws

Ieder jaar een nieuwe zorgverzekering!

Vergelijkingssites verdienen aan jouw overstap

vrijdag 2 oktober 2015
Ieder jaar een nieuwe zorgverzekering!

Welke zorgverzekering kies je volgend jaar? Voor het eind van het jaar moet je besluiten of je overstapt. Als je het aan vergelijkingssites zoals Zorgkiezer of Independer vraagt, is het antwoord meestal duidelijk: in ieder geval een andere! De tussenpartijen verdienen aan jouw overstap. Het is daarom voordelig als je ieder jaar wisselt. “De concurrentie tussen zorgverzekeraars wordt ongemeen hard” zegt zorgkiezer. “1,4 miljoen mensen willen overstappen”, zegt Zorgwijzer.

Als reden voor de toenemende concurrentie noemt Zorgkiezer het verschil in rijkdom tussen zorgverzekeraars. Verzekeraars die meer geld achter de hand hebben, kunnen dat gebruiken om de premie voor jouw als klant zo laag mogelijk te houden. Maar of ze dat geld ook écht daarvoor gaan gebruiken?

Winst bij zorgverzekeraars: hoe zit dat precies?

In 2014 maakten zorgverzekeraars 1,9 miljard euro winst op de zorgverzekering.  Van deze winst is 73 procent gebruikt voor het verlagen van de premie zorgverzekering. Dit komt erop neer dat je dit jaar gemiddeld € 105 meer had betaald als de verzekeraars de gehele winst zelf zouden opstrijken.

Het is inderdaad zo dat de ene verzekeraar meer geld achter de hand heeft dan de andere. Op zich nog geen reden om grote verschillen in premie te verwachten. Ook de “armlastige” verzekeraars hebben nog voldoende financiële ruimte. Bovendien behouden de rijkere zorgverzekeraars graag hun voorsprong. Vorig jaar was er bijvoorbeeld maar één zorgverzekeraar die naast de winst ook daadwerkelijk zijn buffer gebruikte voor het goedkoper maken van de zorgverzekering.

Wel of niet overstappen?

De vraag of je wel of niet moet overstappen, hangt niet alleen af van de kosten. Ook de serviceverlening, de inhoud van de zorgverzekering, en de zorgverleners waar je terecht kunt, zijn van belang. Ter inspiratie volgt de top 3 redenen van mensen om wel of niet te wisselen:

Redenen Overstap Zorg

Websites als Zorgkiezer.nl doen graag voorspellingen over het aantal overstappers. De voorspelling kun je vooraf al raden, namelijk een (sterke) stijging van het aantal mensen dat wisselt van zorgverzekering. Net zoals de Verenging van Makelaars (NVM) vaak een “verbetering van de woningmarkt” ziet. Onderzoek daarom altijd van wie een bericht afkomstig is. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie