Nieuws

De Budget Zorgverzekering: oplossing of probleem?

Bij 70 van de 90 ziekenhuizen bijbetalen

maandag 19 oktober 2015
De Budget Zorgverzekering: oplossing of probleem?

Vorig jaar juni opperde Minister Schippers van Volksgezondheid dat er een nieuwe, derde type zorgverzekering moest komen: de budget zorgverzekering. Budget in premie en budget in keuzevrijheid. Op deze zorgverzekering volgden vele kritische geluiden in de media. Waren die geluiden terecht? 

Wat is de budget zorgverzekering?

Simpel gezegd is de budget zorgverzekering een verzekering waarbij je niet zomaar elk ziekenhuis kunt binnenstappen voor je behandeling. Althans, dat kan wel, maar bij sommige van die ziekenhuizen betaal je in dat geval een eigen bijdrage van honderden tot zelfs duizenden euro’s.

Voordeel van de budget zorgverzekering

De budget zorgverzekering heeft een helder voordeel: de premie. Je betaalt maandelijks tien tot vijftien euro minder voor een zorgverzekering met een budget karakter. En dat scheelt op jaarbasis toch € 120 tot € 180 per verzekerde.

Nadeel van de budget zorgverzekering

Je krijgt minder keuzevrijheid. Sommige verzekeraars sluiten een klein aantal ziekenhuizen uit, maar er zijn aanbieders van de budget zorgverzekering die de keuzevrijheid algeheel wegnemen. Verzekeraars waarbij je bij slechts 20 van de 90 ziekenhuizen ‘kosteloos’ terecht kunt, zijn geen uitzondering.

Budget Zorgverzekering

Ziekenhuis versus arts

Steeds minder mensen kiezen voor een specifiek ziekenhuis en steeds meer mensen willen behandeld worden door een specifieke specialist. Logisch, want met bijvoorbeeld een flinke enkelblessure kom je liever terecht bij “de orthopeed die zich al twintig jaar lang specialiseert in enkelgewrichten”, dan bij “een orthopeed die gecontracteerd is door je zorgverzekering”.

Het dilemma

Het dilemma wordt daarmee duidelijk. Stel dat de arts van jouw keuze juist in een ziekenhuis actief is waar je 20% tot 25% van de behandeling zelf moet betalen. Is op dat moment de budget zorgpolis voor die lage premie de juiste keuze gebleken?

Voor échte premiejagers is de budget zorgverzekering natuurlijk een prima uitkomst. Maar tegelijkertijd is het een gok. De kans dat je ziek wordt en bij een arts moet zijn voor wie geen maximale vergoeding geldt, is ogenschijnlijk klein maar in werkelijkheid reëel. Overweeg goed of je bereid bent de negatieve financiële gevolgen van de goedkope budget zorgverzekering te accepteren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie