Nieuws

Dag spaarvarken, hallo belegging!

Beleggen populairder door lage spaarrente

donderdag 15 oktober 2015
Dag spaarvarken, hallo belegging!

Steeds meer vermogende spaarders kiezen voor beleggen in plaats van sparen. De reden voor de groeiende populariteit is logisch: de lage spaarrente. Nu de hoogste spaarrente bij veel banken blijft steken op 0,8% is het aanlokkelijk om via beleggingen te dromen over meer rendement. Dit ondanks het risico. Overweeg je ook de stap, bedenk dan goed wat je precies wilt bereiken.

Onderzoeksbureau TNS Nipo vroeg mensen met € 50.000 of meer wat ze met hun geld deden. Op dit moment is de verdeling als volgt: een derde gaat op de spaarrekening, een derde wordt belegd via een beleggingsfonds, en met een derde gaan de beleggers zelf actief aan de slag via het kopen van aandelen, trackers, etc.

Sparen Of Beleggen

Lage spaarrente en fiscus

Normaal gesproken is sparen aanzienlijk meer in trek. Het is niet alleen de magere rente die zorgt voor de overstap naar beleggen. Ook speelt mee dat de fiscus een deel van de spaaropbrengst claimt, samen met het risico dat er te weinig wordt opgebouwd voor later.

Wat is je doel?

Overweeg je zelf ook om te beleggen? Bedenk dan goed wat je wilt bereiken. Stel, je start met een klein bedrag dat je een tijdje kunt ‘missen’. Je bent dan sneller bereid om een verlies te accepteren. Bij geld dat je écht nodig hebt, ligt dat anders. Daar zorgt verlies voor stress. Doorgaans geldt bij een hoger risico een grotere kans op beleggingswinst, maar ook het risico op meer verlies.

Wat is je beleggingshorizon?

Als je weet wat je doel is met beleggen, heb je meteen ook een beeld van de periode waarin je jouw beleggingsdoel wilt halen: je beleggingshorizon. Bij een langere periode loop je minder risico. In een periode van 30 jaar heeft beleggen in de AEX nog nooit verloren van sparen. Is je beleggingshorizon heel kort, bijvoorbeeld één of twee jaar, dan is beleggen alleen een optie als je er écht voldoende verstand van hebt.

Fondsen en trackers

Als je het doel en de horizon weet, kun je bepalen waarin je wilt beleggen. Beleggingsfondsen blijven populair. De beheerders van een fonds bepalen welke beleggingen erin worden opgenomen. Bijvoorbeeld aandelen of obligatieleningen aan bedrijven of overheden.

Een andere optie is een tracker. De tracker volgt altijd een index. Je investeert met een tracker in meerdere aandelen (een index) tegelijk. Dit tegen relatief lage kosten.

Mocht je starten met beleggen, dan is het de kunst om niet zenuwachtig te worden als jouw beleggingen minder waard worden. Die kunst beheers je als je alleen belegt met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt. Bij sparen is het risico anders. Daar is je rendement min of meer helder. Maar die helderheid levert je op dit moment erg weinig op. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie