Nieuws

Appartement even waardevast als woonhuis

Geen doemscenario voor eigenaar appartement

maandag 12 oktober 2015
Appartement even waardevast als woonhuis

Onderzoeksbureau Dankers en Frank publiceerde precies vijf jaar geleden een doemrapport over koopappartementen. Het overschot aan appartementen in de verkoop zou leiden tot een keldering van de prijzen. Nu in 2015 de stofwolken van de woningcrisis zijn opgetrokken is het tijd voor een evaluatie: hoe is het de appartementen vergaan?

Het doemscenario kwam niet uit. Gelukkig. Appartementen daalden de laatste jaren wel in waarde, maar niet veel meer dan andere woningtypen. Appartementen, hoekhuizen en tussenwoningen bleken ongeveer even waardevast, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Appartement Prijs

2010: overschot op Funda

Waarom dacht Dankers en Frank (D&F) in 2010 dat het appartement van alle woningtypen het sterkst in waarde zou dalen? In Nederland is ongeveer 1 op de 10 woningen een appartement. Op huizenmarktplaats Funda was vijf jaar geleden 1 op de 4 woningen een appartement. Relatief een fors overschot: funest voor de prijsontwikkeling, zo dacht D&F.

2015: nog steeds overschot

Op dit moment staan er 220.169 huizen te koop op Funda (exclusief bouwgrond en parkeerplaatsen). Dat aantal bestaat voor 57.097 stuks uit appartementen. Op het gehele woningaanbod is de verhouding dus niets veranderd, nog steeds ongeveer 1 op 4.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom er relatief zoveel appartementen te koop staan. Appartementen wisselen vaker van eigenaar, omdat ze niet bij alle levensfasen passen. Of het aandeel van appartementen in het totaal aan koopwoningen is wellicht groter dan in het totaal aantal huurwoningen. Wat de oorzaak van het overschot ook is, het drukt niet heel hard op de prijzen.

Appartementen zijn populair

Er zijn wel redenen te bedenken waarom de prijzen overeind blijven. Zo zijn appartementen populair onder jonge kopers. De maandelijkse huurprijs is vaak dubbel zo hoog dan de hypotheek, wanneer je het appartement zou kopen. Het verschil wordt veroorzaakt door het beperkte aanbod op de huurmarkt en de zeer lage hypotheekrente voor de kopers.

Hoe zal het appartementen de komende vijf jaar vergaan? Het overschot in aanbod is zeker een factor om in de gaten te houden. Maar zolang de hypotheekrente laag blijft en het aantal huurappartementen niet sterk toeneemt, hoef je je als geïnteresseerde (ver)koper geen zorgen te maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie