Nieuws

Wijzigingen zorgverzekering en eigen risico 2016

Veranderingen zorg voor komend jaar op een rij

woensdag 16 september 2015
Wijzigingen zorgverzekering en eigen risico 2016

Op Prinsjesdag werd door de minister van Financiën de begroting voor 2016 gepresenteerd. De zorgverzekering maakt hier traditiegetrouw onderdeel van uit. De overheid bepaalt jaarlijks wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit en wat het eigen risico van je zorgverzekering bedraagt. Ook krijgen verzekeraars een indicatie voor de premie zorgverzekering. We hebben de veranderingen voor 2016 op een rij gezet.

De overheid  bepaalt wat vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De invulling van de zorgverzekering wijzigt jaarlijks op een aantal punten. Zo ook in 2016. De basis blijft hetzelfde.

Basispakket zorgverzekering 2016

 • Bezoek en behandeling bij de huisarts
 • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
 • Geneesmiddelen en hulpmiddelen
 • Verloskundig zorg en kraamzorg
 • Geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
 • Tandheelkundige chirurgische zorg (kaakchirurg) en kunstgebit
 • Voor kinderen tot 18 jaar tandheelkundige zorg en fysiotherapie

 

Veranderingen in basispakket zorgverzekering 2016

 • De eigen bijdrage voor hoortoestellen voor kinderen verdwijnt
 • De sportarts wordt onderdeel van het basispakket
 • Prenatale screening tijdens de zwangerschap wordt aan het basispakket toegevoegd. Met dit onderzoek kunnen afwijkingen zoals een open rug of schedel ontdekt worden.
 • Prenatale chirurgie, kort vóór de geboorte opereren van baby’s met een open ruggetje, wordt voortaan vergoed vanuit het basispakket.

Verhoging eigen risico 2016

Het eigen risico gaat in 2016 met € 10 omhoog naar € 385. Het kabinet ziet dit niet als een verhoging maar als indexatie, een aanpassing aan de inflatie.

Lid worden

Voor vrijwel alle zorg uit het basispakket geldt dat je eerst je eigen risico opmaakt, voordat je bij je verzekeraar terecht kunt voor een vergoeding. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Over de rekening voor een bezoek aan de huisarts hoef je bijvoorbeeld nooit eigen risico te betalen. Ook zorg die vanuit een eventuele aanvullende zorgverzekering vergoed wordt, zoals een behandeling bij de fysiotherapeut, is uitgezonderd van het eigen risico.

Premie zorgverzekering 2016 stijgt

Het kabinet verwacht dat de premie voor de verplichte basisverzekering komend jaar uitkomt op € 1.243, omgerekend op € 103,58 per maand. De afgelopen jaren bleek de premie zorgverzekering van de zorgverzekeraars vaak lager it te vallen dan het bedrag dat de overheid naar buiten bracht.

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun premie voor de zorgverzekering 2016 bekend gemaakt hebben. De verwachting is dat zorgverzekeraar DSW, traditiegetrouw de eerste die de premie bekend maakt, volgende week al met de nieuwe zorgpremie naar buiten komt. De premie van DSW geldt vaak als leidraad voor de overige verzekeraars.

Extra geld voor verpleeghuizen en persoonsgebonden budget (PGB)

Naast de verhogingen van de zorgpremie en het eigen risico, zijn er ook meevallers omtrent zorg. Zo ontvangen verpleeghuizen 180 miljoen om de zorg te verbeteren en 100 miljoen voor extra scholing en opleiding van bestaande en nieuwe werknemers. Voor dagactiviteiten voor ouderen in verpleeghuizen wordt daarnaast 80 miljoen euro uitgetrokken. Dat komt neer op ongeveer € 1.000 euro per oudere per jaar.

Om gedupeerden van alle PGB-problemen tegemoet te komen, wordt 20 miljoen euro extra vrijgemaakt. Verder is er goed nieuws voor aanstaande vaders. Zij krijgen recht op vijf dagen ouderschapsverlof. Nu is dit nog twee dagen.

Meer weten over de plannen van Prinsjesdag? We hebben de vijf belangrijkste punten voor jou op een rij gezet.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie