Nieuws

Top 5 Prinsjesdag: wat zijn de gevolgen voor jou?

Miljoenennota 2016, de belangrijkste veranderingen

dinsdag 15 september 2015
Top 5 Prinsjesdag: wat zijn de gevolgen voor jou?

Een flinke vooruitgang in ons netto salaris, veel meer geld terug via de kinderopvangtoeslag en minder spaarbelasting. Het is financieel gezien een uitstekende Prinsjesdag en miljoenennota voor 2016. Veel goed nieuws. De vijf belangrijkste punten van de 176-pagina’s tellende miljoenennota zetten we voor je op een rij, en hebben we ook al doorgerekend waar nodig.

Je houdt meer salaris over

Tussen de € 100 en € 200 extra netto per maand. Dat is wat je conform de huidige plannen extra overhoudt aan salaris. Hoe dat kan? De belastingtarieven worden lager. Het duurt bovendien langer voordat je het hoogste tarief van 52% moet betalen. De arbeidskorting stijgt daarnaast flink. Én de inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat omhoog! Viervoudig voordeel dus.

We hebben alles overzichtelijk voor je op een rij gezet: € 2.500 meer salaris door lagere inkomstenbelasting

Je kunt belastingvrij schenken tot € 100.000

De mogelijkheden rondom belastingvrij schenken worden verruimd. Vanaf 2017 is een schenking tot € 100.000 belastingvrij, op voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor het kopen van een woning of het aflossen van een hypotheek. Extra voorwaarde is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn.

Weinig wonen en hypotheken in de miljoenennota

Uniek is dat in miljoenennota verder vrijwel geen maatregelen worden genoemd die van belang zijn voor huiseigenaren. Wel is duidelijk dat de verruimde mogelijkheden rondom belastingvrij schenken positief zullen uitpakken voor de woningmarkt. In 2014, toen je onder dezelfde voorwaarden tot € 100.000 belastingvrij kon schenken, werd daar gretig gebruik van gemaakt.

Lid worden

De kinderopvang wordt goedkoper

Nog een mooi voordeel voor werkende ouders. Kinderopvang wordt weer aantrekkelijk. Met een voordeel van € 65 tot € 100 per maand zullen meer ouders de knoop doorhakken om toch weer (meer) te gaan werken. En dat is precies wat de overheid wil. 

Een doorrekening van de gevolgen voor jouw portemonnee: Hoeveel extra kinderopvangtoeslag ontvang jij? 

Je zorgverzekering wordt duurder

De overheid voorziet een premie voor de zorgverzekering 2016 van € 103 per maand. Dat is 7 euro meer dan dit jaar. Overigens zal in de praktijk de premie hiervan afwijken. Het staat dus niet vast dat je ook daadwerkelijk € 103 per maand gaat betalen. Wel kun je er vanuit gaan dat je huidige verzekeringspakket volgend jaar iets duurder zal zijn. 

  • Ook het eigen risico wordt volgend jaar met tien euro verhoogd, van € 375 naar € 385.
  • Goed nieuws wanneer je recht hebt op zorgtoeslag: deze stijgt met maximaal € 67 op jaarbasis. Dat is € 5,58 per maand extra, iets minder dan de verwachtte stijging van de zorgpremie.

Je betaalt minder belasting over spaargeld

De vermogensrendementsheffing, ofwel belasting over spaargeld, gaat veranderen. Dat is goed nieuws voor de meeste spaarders, hoewel mensen met een vermogen vanaf € 100.000 meer belasting gaan betalen. Wat er per 2017 gaat veranderen?

  • Het heffingsvrij vermogen (het spaarbedrag waarover je geen belasting betaalt) wordt in 2017 verhoogd tot € 25.000 per persoon. In 2015 is dat nog € 21.330. Voor partners geldt het dubbele bedrag.
  • Heb je meer dan € 25.000 spaargeld, dan betaal je daarover vermogensrendementsheffing. Dit belastingtarief wordt vanaf 2017 op een andere manier berekend, waardoor je minder belasting betaalt. In 2017 zal dat 0,87% zijn, tegenover nog 1,2% in 2015.
  • Voor vermogen boven € 100.000 betaal je een hoger tarief. Tot 1 miljoen euro betaal je 1,41% belasting, daarboven betaal je 1,65% belasting.
  • Het precieze belastingtarief zal ieder jaar opnieuw berekend worden, op basis van het te verwachten rendement op je spaargeld.

De miljoenennota valt dit jaar alles mee. Maar zo’n meevaller, dat mag ook wel een keer na vele jaren crisis. Meer weten? Lees dan verder over je inkomen en koopkracht in 2016de verlaagde vermogensrendementsheffing of de wijzigingen rondom kinderopvang.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie