Nieuws

Premie zorgverzekering stijgt minder dan verwacht

Overheid voorziet maandpremie van € 103

maandag 7 september 2015
Premie zorgverzekering stijgt minder dan verwacht

Hoeveel gaat een zorgverzekering je kosten in 2016? Iets duurder, schat de overheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verwacht een maandelijkse premie van 103 euro voor de zorgverzekering 2016. Zorgverzekeraars gebruiken de informatie van het ministerie om hun eigen premie te kunnen berekenen. Hoeveel je werkelijk gaat betalen, is daarom nog niet te zeggen.

Verzekeraars berekenen hun premie op basis van de kosten die ze verwachten. Daar hebben ze zicht op omdat ze weten wat de eigen verzekerden in de voorgaande jaren voor zorg nodig hadden. De overheid heeft een nog beter overzicht op de zorguitgaven. Op het ministerie zijn immers de cijfers van alle zorgverzekeraars bekend.

Verwachte premie zorgverzekering 2016

De overheid heeft niet alleen een goed totaalbeeld van kosten van de zorg. Ook kan ze in een vroeg stadium de gevolgen van beleidswijzigingen doorrekenen. Om die reden wordt een schatting gemaakt van de premie voor het volgende jaar. Voor zorgverzekeraars een indicatie en ook jij als verzekerden weet dan wat je te wachten staat.

Soep minder heet gegeten dan opgediend

De schatting van VWS zou officieel met Prinsjesdag gepubliceerd worden, maar lekte al eerder uit. De stijging zou 7 euro per maand zijn. Het ministerie combineert dan echter de reële cijfers van vorig jaar, met de schatting van dit jaar. In onderstaande grafiek is goed te zien dat de schatting zelden overeenkomt met de werkelijkheid.

Tot enkele jaren geleden viel de premie geregeld hoger uit dan de schatting, maar sinds 2014 is het tegenovergestelde het geval.

Gemiddelde -premie (2)

Lagere premie door grote reserves

Dat de overheid wat te ruim begroot, heeft onder meer te maken met de goed gevulde kas die verzekeraars door de jaren heen opbouwden. Met het iets verlagen van de premie, wilden ze dat 'teruggeven' aan hun klanten. Dit effect wordt afgeremd doordat verzekeraars meer risico lopen vanwege wetswijzigingen. Geld als buffer aanhouden is hierdoor belangrijker geworden.

Het wachten is op DSW

De eerste indicatie van de kosten voor de zorgverzekering 2016 wordt eind september verwacht. Traditiegetrouw publiceert de kleine Schiedamse zorgverzekeraar DSW dan als eerste de premie voor het nieuwe jaar. Vorig jaar kostte de zorgverzekering van DSW 5 euro per maand minder dan de schatting van het ministerie.

Net als voorgaande jaren is de kans minimaal dat DSW de goedkoopste zorgverzekering aanbiedt. De scherpste premie lag in 2015 ruim 17 euro onder de schatting van het VWS. De goedkoopste zorgverzekering is doorgaans wel een budgetpolis, waarbij de keuzevrijheid voor artsen en ziekenhuizen veel kleiner is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen over de zorgverzekering in 2016? Zodra de zorgpremies bekend worden, zullen wij hier de verzekeringen categoriseren, bekritiseren en vergelijken. Er valt immers steeds meer te kiezen. 

Meer weten over de plannen van Prinsjesdag? De vijf belangrijkste punten voor jou.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie