Nieuws

Premie zorgverzekering 2016 naar €103 per maand

Eerste zorgverzekeraar maakt zorgpremie 2016 bekend

woensdag 23 september 2015
Premie zorgverzekering 2016 naar €103 per maand

Wat wordt de laagste premie zorgverzekering 2016? Het is op dit moment nog te vroeg voor uitsluitsel. Pas één zorgverzekeraar (DSW) heeft de zorgpremie voor 2016 bekend gemaakt. Toch is de verandering in premie bij DSW vaak een indicatie. Op basis hiervan valt te voorspellen wat de zorgverzekering in 2016 kost. Dat we meer gaan betalen lijkt vast te staan.

Geheel volgens traditie maakte zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering 2016 bekend. Deze relatief kleine partij maakt al jaren in de week na Prinsjesdag bekend hoeveel je bij hen gaat betalen.

Premie Dsw

De premie bij DSW bedraagt in 2016 € 98,75. Dat is € 3,75 hoger dan in 2014 en 2015, toen je bij DSW € 95 aan zorgpremie betaalde. De zorgverzekering van DSW is een restitutieverzekering. Dat houdt in dat alle zorg vergoed wordt, ongeacht bij welke zorgverlener de behandeling plaatsvindt.

Restitutie- versus natura- en budgetzorgverzekering

De restitutie verzekering is de meest uitgebreide variant van de zorgverzekering. Naast de restitutieverzekering kennen we de natura zorgverzekering en de budget-zorgverzekering. Bij deze twee soorten verzekeringen is het afhankelijk van waar je behandeld wordt, óf en hoeveel je vergoed krijgt. De budget-zorgverzekering is hierbij, zoals de naam al doet vermoeden, de meest uitgeklede variant. De restitutieverzekering biedt meer keuzevrijheid en is daarom wat duurder.

DSW 4,18% goedkoper dan gemiddelde restitutie-zorgverzekering

Wanneer we de premie van DSW afzetten tegen de gemiddelde zorgpremie van afgelopen jaren, valt op dat deze altijd lager was, uitgezonderd 2014. Dat jaar was de zorgverzekering van DSW € 0,58 per maand duurder dan de gemiddelde restitutiepolis. Bij DSW betaalde je de afgelopen 7 jaar gemiddeld zo’n 4% minder dan bij andere restitutie-zorgverzekeringen.

Premie Dsw Verus Gemiddeld En Laagste -01 (1)

Rekenen we dit verschil van 4% door, dan is de verwachting dat de gemiddelde premie voor 2016 op € 103 per maand uit gaat komen. Dit is vergelijkbaar met 2013, toen de gemiddelde zorgpremie van een restitutiezorgverzekering € 102,50 was. Het gaat om een stijging van € 1,20 per maand in vergelijking tot de gemiddelde premie van 2016.

Goedkoper, maar nooit de goedkoopste

Overigens wil het verschil van 4% met de gemiddelde premie niet zeggen dan DSW een goedkope partij is. In de grafiek zien we dat de laagste premie voor een restitutiepolis elk jaar nóg lager lag. Afgelopen jaar had Ditzo de goedkoopste restitutieverzekering. Hiervoor betaalde je € 89,95 per maand. Vijf euro minder dan voor de verzekering van DSW dus.

Krijgt de overheid toch gelijk?

Jaarlijks spreekt de overheid rond Prinsjesdag een verwachting uit over de zorgpremie voor komend jaar. Onlangs schreven we nog dat de overheid met haar schatting eigenlijk altijd te hoog inzet. Het zijn de verzekeraars die uiteindelijk de premie bepalen. De overheid doet slechts een voorzet. En de verzekeraars wisten de afgelopen jaren steeds met flink lagere premies te komen.

 De voorzet van de overheid voor 2016 bedraagt € 103. Exact het bedrag waar we op uitkomen als we uitgaan van de premie van DSW. Het zou dus kunnen dat de overheid dit jaar voor het eerst wél goed zit met haar schatting. Kanttekening hierbij is wel dat we puur gerekend hebben met de premies van restitutiepolissen. De andere typen zorgverzekeringen zijn vaak wat goedkoper. 

De premie van DSW is vaak een indicatie voor wat andere zorgverzekeraars gaan doen met de hoogte van hun premie. Uiterlijk 19 november is de prijzenoorlog tussen verzekeraars voorbij en weten we of de premie voor de restitutieverzekering écht rond de € 103 uit komt. Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen over de zorgverzekering in 2016? Bekijk de overzichtspagina zorgverzekering 2016.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie