Nieuws

Op kamers! Dit moet je weten over de inboedelverzekering

Hoe verschillend zijn studentenverzekeringen?

maandag 14 september 2015
Op kamers! Dit moet je weten over de inboedelverzekering

Verlaat je het huis van je ouders en ga je op kamers, dan is het belangrijk om je even over je verzekeringen te buigen. Maar waar moet je als student verzekerd zijn? Banken hebben vaak voordelige studentenverzekeringen en omdat je daar toch al je betaalpakket hebt, ligt de keuze meestal voor de hand. Maar is dat wel zo verstandig? Hoewel de studentenverzekeringen op elkaar lijken, verschillen ze wel degelijk. 

Wat kost een inboedelverzekeringen voor studenten?

ING: € 3,12 inclusief aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering (+ € 4,42 eenmalig)
ABN Amro: € 3,33 inclusief aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering (+ € 4,39 eenmalig)
Rabobank: € 3,96 exclusief aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering (+ € 4,94 jaarlijks)

Wat maakt het verschil?

De verzekering die je bij de Rabobank sluit, wordt verzorgd door Interpolis. Dit lijkt op het oog de duurste optie, maar dat kun je niet helemaal zo stellen. Want kijk je naar de voorwaarden, dan blijkt de verzekering een compleet verschillende dekking te hebben dan de andere twee grote studentenverzekeraars.

Interpolis maakt vrijwel geen onderscheid tussen studenten en andere verzekerden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de all risk-dekking ook voor studenten geldt. Laat je in huis je smartphone vallen, dan is dat alleen bij Interpolis verzekerd. Bovendien is de maximale vergoeding voor studenten net zo hoog als voor anderen.

Studenten Verzekering

Kamerdeur altijd op slot bij ING en ABN

ING  en ABN Amro vergoeden alleen schade die is ontstaan door brand, water, storm of inbraak. Net als Interpolis hebben ze voor studenten de voorwaarde gesteld dat er bij diefstal sprake moet zijn van braakschade.

Voor Interpolis geldt die voorwaarde echter alleen voor diefstal uit de ruimtes die je deelt met andere studenten, bij ING en ABN Amro geldt het ook voor je eigen kamer. Ben je verzekerd bij ABN of ING, dan moet je kamerdeur dus altijd op slot als je er niet bent.

ING verzint autokorting voor studentenverzekering

Daar houden de verschillen niet op. Wat nog meer opvalt als je de studentenverzekeringen vergelijkt: 

  • Woon je in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag? Dan krijg je van ABN Amro een extra eigen risico van 250 euro (!) aan je broek als er wordt ingebroken.
  • ING rekent voor alle schades een eigen risico van 45 euro.
  • ING heeft een 'bonus malus-ladder' voor studenten bedacht. De ladder kent 7 treden en slechts twee kortingspercentages: 0 en 10 procent. Na één schadevrij jaar mag je je al verheugen op €0,31 korting. Daar verandert niets meer aan totdat je iets claimt, dan ben je voor de rest van je studententijd je €0,31 korting kwijt. Een regeling dat je minder betaalt als je niets claimt, komt normaalgesproken alleen voor bij autoverzekeringen. Voor studentenverzekeringen is het onzinnig en onnodig ingewikkeld. 

Aansprakelijkheid: zelf regelen of bij je ouders?

ING en ABN Amro nemen direct een aansprakelijkheidsverzekering mee in het studentenpakket. Die verzekering heb je nodig, want je wil niet bankroet gaan als je ergens schade veroorzaakt. Als uitwonende student ben je echter vaak al meeverzekerd met je ouders. Een eigen aansprakelijkheidsverzekering is dan niet meer nodig.

Ben je gaan studeren en wil je weten hoe je je moet verzekeren? Ga dan eerst bij je ouders langs. De inboedelverzekering die je ouders hebben, dekt in sommige gevallen ook de inboedel van uitwonende studenten. Hoe voordelig de bank het je ook aanbiedt: tegen gratis meeverzekerd zijn kan het nooit op. Biedt de verzekering van je ouders geen uitkomst? Dan zul je zelf een inboedelverzekering moet afsluiten. Kies hierbij niet lukraak voor de verzekering van jouw bank, maar vergelijk verschillende opties. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie