Nieuws

“Nu ik leef, ga ik toch niet betalen voor mijn dood!”

Hoe noodzakelijk is de uitvaartverzekering?

dinsdag 8 september 2015
“Nu ik leef, ga ik toch niet betalen voor mijn dood!”

Wanneer iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ondanks het verdriet, willen zij zorgvuldig en tegen redelijke kosten de uitvaart regelen. Onderzoeksbureau GfK toont aan dat 29% van de Nederlanders niet in staat is de uitvaart van een dierbare te betalen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft. Zo bekeken, lijkt de uitvaartverzekering noodzakelijk. Maar is dat ook zo? 

De kosten van een uitvaart kunnen variëren. Een simpele uitvaart kost  ongeveer € 5.000. Elke extra wens voor de overledene maakt de uitvaart duurder. De meeste begrafenissen of crematies gaan qua kosten richting de € 7.000 á € 10.000.

Nabestaanden niet met kosten opzadelen

Een uitvaartverzekering kan deze kosten dekken. Maar wie zich verdiept in de mening die veel mensen op internet geven, ziet het volgende veelvuldig terugkomen: ‘Nu ik leef, ga ik toch zeker niet betalen voor mijn dood?’

Wie geen uitvaartverzekering afsluit, heeft de volgende alternatieven:

  1. Je spaart zelf geld zodat je nabestaanden van de erfenis de uitvaart kunnen betalen.
  2. Je regelt niks en laat je nabestaanden invulling geven aan jouw uitvaart. Zij betalen dit ook.
  3. Je regelt niks. Mochten er geen nabestaanden zijn of hebben nabestaanden onvoldoende geld om een uitvaart te betalen, dan regelt de gemeente dit. Nabestaanden hebben hierbij weinig of geen inspraak.

Zelf sparen voor uitvaart?

Zelf sparen en genoeg geld nalaten zodat de nabestaanden een uitvaart kunnen organiseren en betalen, klinkt als een goed alternatief. Maar je kunt worden getackeld door lage rentes en spaarbelastingen. Ook bestaat de kans op een misrekening. Het gespaarde bedrag is dan niet voldoende voor het regelen van de uitvaart.

Zelf regelen of niet?

Wil je een uitvaartverzekering afsluiten, dan heb je verschillende keuzes. Je kunt kiezen voor een natura uitvaartverzekering. De uitvaart wordt dan voor je geregeld door de uitvaartverzekeraar.

Een naturaverzekering bestaat uit een pakket met standaard diensten. Hoe duur een uitvaart over tientallen jaren ook is, die standaard diensten regelt en betaalt de uitvaartverzekeraar altijd. Daarnaast kun je nog een bedrag laten verzekeren dat je nabestaanden vrij kunnen besteden om de uitvaart persoonlijker te maken.

Natura Uitvaartverzekering

De natura-sommenverzekering

Je kunt ook kiezen voor een natura-sommenverzekering of kapitaalverzekering. In beide gevallen krijgen je nabstaanden een geldbedrag uitgekeerd. Heb je een natura-sommenverzekering, dan worden zij geacht het geld volledig uit te geven aan de uitvaart. Is er geld over, dan blijft dat in de pot van de verzekeraar. Daar tegenover staat dat je vaak kunt profiteren van inkoopvoordeel via de verzekeraar.

Geld terug met een kapitaal uitvaartverzekering

Heb je gekozen voor een kapitaal uitvaartverzekering en houden je nabestaanden geld over van het organiseren van de uitvaart? Dan mogen ze het overschot houden. Bij zowel de natura-sommenverzekering als de kapitaal uitvaartverzekering bestaat wel het risico dat nabestaanden moeten bijbetalen als het verzekerde bedrag te laag is voor de uitvaart.

Kosten uitvaartverzekering

Momenteel kost een gemiddelde uitvaart € 8.500. Volgens uitvaartverzekeraars stijgen uitvaartkosten met gemiddeld 3% per jaar, meer dan de inflatie dus. Een stijging van 3% per jaar zou betekenen dat de kosten van een uitvaart over 40 jaar uitkomen op € 27.700.

Kosten Uitvaartverzekering

In bovenstaand schema zie je dat de totaal betaalde premie ongeveer een vierde is van de uitkering die je nabestaanden krijgen voor de uitvaart. Het werkelijk betaalde bedrag is echter iets groter, omdat uitvaartverzekeraars de premies wat sneller laten stijgen dan het verzekerde bedrag. Gemiddeld betalen mensen met een uitvaartverzekering niet een vierde deel, maar ongeveer een derde deel van de uitvaartkosten aan premie.

Het nadeel van zelf sparen voor je uitvaart is dat je niet weet hoeveel geld je nabestaanden straks nodig hebben. Sluit je een natura uitvaartverzekering af, dan weet je zeker dat de belangrijkste onderdelen van je uitvaart betaald worden. Je neemt dus bij je nabestaanden veel zorgen en onzekerheid weg. Bovendien is de premie in relatie tot het bedrag van uitkering relatief laag. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie