Nieuws

Prijzenoorlog voorspeld: 'slag om laagste zorgpremie begint'

Hevige concurrentie zorgverzekering

maandag 21 september 2015
Prijzenoorlog voorspeld: 'slag om laagste zorgpremie begint'

Waar is je zorgverzekering volgend jaar het voordeligst? Vergelijken is eenvoudig en overstappen minstens zo simpel. Dat merken de zorgverzekeraars ook. Experts verwachten dat de strijd om de klant dit jaar heviger wordt dan ooit. Elk jaar stappen er zo'n 1,1 miljoen mensen over. Welke verzekeraar gaat het verst met het inzetten van z'n reserves om hen te verleiden? 

De financiële buffers van grote zorgverzekeraars zijn de laatste jaren flink gegroeid. Europese regels stelden dat verplicht voor alle verzekeraars, zodat ze tegen een volgende crisis beter bestand zijn. Maar de grote zorgverzekeraars hebben inmiddels veel meer geld in kas dan de EU verlangt. De minister van Volksgezondheid Edith Schippers ziet graag dat minstens 1,5 miljard euro uit de zorgkluizen wordt gebruikt om de premie te drukken.

10 euro per maand terug

Het ministerie van Schippers berekende onlangs dat de zorgpremie in 2016 uit zal komen op ongeveer 103 euro per maand. Als de verzekeraars gezamenlijk 1,5 miljard van hun buffers 'teruggeven' aan de consument, betekent dat maandelijks een kleine 10 euro korting.

Bloedbad voorspeld

Peter Ruys van de vergelijkingswebsite Zorgkiezer.nl verwacht dat verzekeraars verder zullen gaan dan de wens van Schippers. "De markt wordt steeds concurrerender. Het aantal overstappers is toegenomen en de hoogte van de premie is daarbij de belangrijkste drijfveer. Als zorgverzekeraars in de strijd om de overstapper met hun premie tot het uiterste gaan, kan dat op een bloedbad uitlopen", voorspelt Ruys in het Financiële Dagblad.

Daarmee bedoelt Ruys dat niet alle verzekeraars even hoge buffers hebben, terwijl er wel van iedereen een substantiële teruggave wordt verwacht. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat verzekeraars hun zorgactiviteiten stoppen of samengaan met andere partijen om te kunnen blijven bestaan.

Prijs, prijs, prijs of ook kwaliteit?

Ruys preekt voor eigen parochie. Zijn website is als een supermarkt vol zorgverzekeringen. Voor elke zorgverzekering die via hem gesloten wordt, krijgt hij een bedrag van de zorgverzekeraar. Ruys heeft er dus baat bij om al voor opening van het zorgseizoen de boel op scherp te zetten.

Percentage overstappers zorgverzekering sinds 2007Overstappen Zorgverzekering

In werkelijkheid stapt slechts een beperkt aantal mensen over aan het einde van het jaar. Nog geen 7 procent van het totaal. De factor prijs is slechts één van de redenen om voor een verzekering te kiezen. Er zijn veel meer zaken om op te letten. In welke ziekenhuizen en apotheken kun je terecht? Hoe snel word je geholpen als je een vraag hebt?

De eerste zorgpremie voor 2016 wordt binnen nu en een week verwacht. Op de overzichtspagina zorgverzekering 2016 kun je de komende tijd alles lezen over de inhoud, de kosten en de wijzigingen bij de verschillende zorgverzekeraars, om vervolgens een objectieve keuze te kunnen maken. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie