Nieuws

Wil je écht hypotheekadvies of een adviseur van de bank?

“Wij van WC-eend adviseren WC-eend”

woensdag 12 augustus 2015
Wil je écht hypotheekadvies of een adviseur van de bank?

Tot een paar jaar geleden was hypotheekadvies gratis. Hoewel, gratis… De hypotheekadviseur moest natuurlijk ook zijn boterham verdienen. De kosten van hypotheekadvies zaten als provisie versleuteld in je hypotheek. Inmiddels geldt het provisieverbod en sturen adviseurs je gewoon een rekening voor hun werk. Lekker overzichtelijk. De hoogte van die rekening verschilt echter sterk. Het valt vooral op dat adviseurs van grote banken, zoals Rabobank en ING, de laagste tarieven bieden. Is advies daar écht zo goedkoop?

Tot 2013 was het nooit écht duidelijk wat hypotheekadvies kostte. Het leek alsof advies gratis was. Na de invoering van het provisietraject is het een stuk helderder. Je betaalt apart voor hypotheekadvies. Hoeveel? Dat verschilt per adviseur en is afhankelijk van complexiteit van jouw situatie. Hypotheekadvies voor een zzp’er met een zeer wisselend inkomen is lastiger en dus duurder dan advies voor een stel met een stabiel inkomen.

Overzicht kosten en werkzaamheden in dienstverleningsdocument

Om je inzicht te geven in de kosten van advies, moet elke hypotheekadviseur een dienstverleningsdocument hebben. Je vindt dit standaarddocument op de website van de adviseur. In dit document worden de gemiddelde kosten beschreven en wordt opgesomd welke werkzaamheden de adviseur voor je gaat verrichten.

Hypotheekadvies: twee opties

Wie een hypotheek gaat afsluiten heeft twee opties: A) je stapt naar een adviseur bij je bank of B) je gaat naar een onafhankelijk adviseur. Verreweg de meeste Nederlanders kiezen voor optie A. Wel zo makkelijk. Met deze partij ben je tenslotte al bekend.

Bij de bank ben je zo’n € 1.000 minder kwijt aan hypotheekadvies. Een mooi bedrag, dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de inrichting van je nieuwe huis. Er is echter een grote ‘maar’. Het hypotheekadvies bij banken is met een reden fors goedkoper. Er wordt namelijk een ander soort advies geboden.

Adviseur of verkoper?

In plaats van verschillende aanbieders van hypotheken te vergelijken en de hypotheek te adviseren die het beste bij jou past, worden enkel de eigen hypotheken vergeleken en wordt één van die opties ‘geadviseerd’. De Rabobank zal altijd een Rabo-hypotheek adviseren. Ze bieden simpelweg geen andere hypotheken. Die adviseur bij de bank is dus eigenlijk meer een verkoper. Hij adviseert immers alleen zijn eigen producten.

Maar is dat erg? Het antwoord op die vraag is simpelweg ‘ja’. De grote Nederlandse banken staan erom bekend niet de scherpste rentes te bieden. Standaard is de spaarrente er flink lager en de hypotheekrente er flink hoger dan bij de kleinere aanbieders. En hoewel het verschil misschien klein lijkt, zorgt het voor een groot verschil in wat je uiteindelijk voor je hypotheek betaalt. Twee voorbeelden.

De uiteindelijke verschillen zijn groot. Ja, het hypotheekadvies is duurder bij een onafhankelijk adviseur. Maar op termijn bespaar je flink door te kiezen voor een adviseur die álle opties voor je op een rij zet. Een voordelige hypotheek is veel belangrijker dan een voordelige hypotheekadviseur. Stap dus niet simpelweg naar de bank waar je ook je spaarrekening hebt, alleen omdat dat makkelijk is. Kiezen voor een onafhankelijk adviseur levert je uiteindelijk duizenden euro’s op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie