Nieuws

Huis zonder energielabel? Dan gaat de verkoop niet door!

Tot € 450 boete bij verkoop zonder energielabel

woensdag 5 augustus 2015
Huis zonder energielabel? Dan gaat de verkoop niet door!

Het leek zo mooi. Een energielabel dat huizenkopers en verkopers aanzet tot milieubewuste maatregelen. Een succes is het, 7 jaar na invoering, nog steeds niet. Kopers en verkopers hechten er weinig waarde aan. Ook het verplicht stellen vanuit de overheid heeft weinig effect. Directeur Hans van der Ploeg van VBO-makelaars wil de verkoop van een woning verhinderen als het label niet in orde is. Een maatregel waar je als verkoper niet meer omheen kunt.  

Kort na de introductie van het energielabel in 2008 schoten de bedrijven voor het keuren van huizen uit de grond. Ze hadden één  probleem, zowel kopers als verkopers interesseerden zich weinig voor het label. En de klandizie bleef dus uit.

Label verplicht

Vervolgens stelde de overheid het label verplicht. Niemand controleerde alleen of er bij verkoop wel een energielabel van kracht was. Sinds januari 2015 is het energielabel écht verplicht. Op dit moment krijg je als huiseigenaar automatisch een tijdelijk label. Vervolgens is het aan jou om deze naar definitief om te zetten.

Energielabels

Boete na verkoop huis

Wie bij de verkoop van het huis geen definitief energielabel heeft, kan sinds juli dit jaar een boete krijgen van maximaal € 450. Ook het effect hiervan blijft uit. Zowel de makelaar als de notaris heeft belang bij verkoop van de woning. Die is weinig enthousiast om klanten de deur te wijzen vanwege het ontbreken van het energielabel.

Een eventuele boete wordt uitgedeeld door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De verkopende partij ontvangt de boete, als het vergrijp al geconstateerd wordt, circa twee maanden na de verkoop. De verkoper moet in dat geval achteraf bij de nieuwe eigenaren alsnog een energielabel voor de woning bedingen. In de praktijk niet ideaal uiteraard.

Bureaucratisch en niet effectief

Het energielabel zorgt er tot nu toe niet voor dat huiseigenaren ook daadwerkelijk milieubewust te werk gaan. VBO-makelaars krijgen nauwelijks vragen over op welke manier huizenbezitters hun woning energiezuinig kunnen maken.

Ook onder onze eigen lezers zijn er weinig enthousiast over het label, met als voornaamste reden de rompslomp bij het aanvragen. Zeker bij een goed geïsoleerd huis kan het toch de moeite lonen. Het is een extra verkoopargument en je wijst kopers op lagere energielasten.

Het verplicht stellen van het energielabel hapert. De controle erop lijkt nog steeds te ontbreken en de sancties zijn onduidelijk. De overheid maakt er geen prioriteitskwestie van en het blijft aanmodderen met het energielabel. Het uiteindelijke doel dreigt steeds verder uit zicht te raken. Namelijk bewustwording op het gebied van energiebesparingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie