Nieuws

Storm- en hagelschade aan je auto of caravan?

Drukte bij autoverzekeraars door zomerstorm

maandag 31 augustus 2015
Storm- en hagelschade aan je auto of caravan?

Een auto of caravan met hagelschade repareren is een tijdrovende klus. Automatisch een dure aangelegenheid dus. Je wilt echter ook niet rond blijven rijden in een auto of caravan waarvan het dak op een poffertjespan lijkt. Tijd om te checken wat de autoverzekering dekt en wat de kleine lettertjes zijn rond hagelschade. 

Of de schade door hagel aan je auto of caravan wordt vergoed, hangt vooral het type autoverzekering. Ook is van belang hoe de schade is ontstaan.

Kleine deukjes door hagel

Hagelschade aan je auto wordt vergoed als je minstens WA+ (ook wel beperkt casco) verzekerd bent. Als je deze schade claimt, dan val je niet terug in schadevrije jaren. Je blijft dus gewoon extra korting opbouwen.

Voor caravans zijn de voorwaarden niet zo eenduidig als voor auto's. Is je caravan allrisk verzekerd, dan is hagelschade gewoon verzekerd. Een trede onder allrisk is bij elke polis anders. Check het zelf in de voorwaarden, of vraag het na bij je verzekeraar of adviseur.

Reparatie verplicht

Caravans met hagelschade hebben meestal wel een herstelplicht. Dat houdt in dat als je de schade claimt, je deze ook werkelijk moet laten maken. Je kunt dus niet zomaar het bedrag dat de caravan door hagel minder waard is geworden (waardevermindering) door de verzekeraar laten uitbetalen.

Schade door wind aan auto of caravan

Stormschade is verzekerd als je een WA+ of allrisk verzekering hebt. In dat geval wordt de schade veroorzaakt door spullen die tegen de auto of caravan aanwaaien gedekt. Denk aan een groenbak die omvalt en de lak bekrast. Of de tak uit de boom die op het dak van je caravan of auto valt.

‘Eigen schuld niet verzekerd’

Laat je het portier uit je handen waaien en veroorzaak je daarmee schade aan een andere auto, dan is dat geen stormschade. Je kunt de schade alleen claimen als je allrisk bent verzekerd en in tegenstelling tot stormschade zul je wél terugvallen in schadevrije jaren.

Hagelschade snel melden

Meld schade voor een snelle afhandeling direct bij je verzekeraar. Je bent na een flinke zomerstorm niet de enige. Als de drukte groot is, kun je er vaak ook voor kiezen om teruggebeld te worden. Vergeet ook niet om na het ontdekken van de hagelschade foto's te maken van beschadigde auto of caravan. Dat voorkomt eventuele discussies over de toedracht of omvang van de schade.

Naast hagelschade aan de auto of caravan loop je ook het risico schade in en rond het huis te krijgen. Vooral waterschade is daarbij een veelvoorkomend probleem. Zeker ver onder de zeespiegel is een inboedel en opstalverzekering geen overbodige luxe… 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie