Spaarrente.nl adviseert: spaargeld vastzetten!
Spaargeld op deposito levert niks op

Nog niet zo lang geleden kon je wat extra rente op je spaargeld krijgen als je het voor langere tijd op een deposito zette. Die tijd is voorbij. Spaarrente.nl maakte een inventarisatie van de rentes per looptijd en de uitkomst lijkt helder. Niet rendabel, die deposito's. Vreemd genoeg denkt de redactie van de website daar toch anders over. Toch je spaargeld vastzetten dus?
Bij een deposito kies je zelf welk termijn je jouw spaargeld af wil staan aan de bank. De mogelijke looptijd varieert van enkele maanden tot tien jaar of langer. Normaal gesproken is de rente hoger bij een langere looptijd.
Lage spaarrente bij ABN en ING
ABN Amro en ING spannen de kroon als het gaat om lage spaarrentes. Pas als je je spaargeld voor 10 jaar bij hen wegzet, kun je een (iets) hogere rente krijgen dan op vrij opneembaar spaartegoed. Op een gewone spaarrekening krijg je bij ABN 0,8 procent rente, voor een 10-jaar deposito bedraagt de vergoeding 0,9 procent. ING geeft 0,8 voor een gewone rekening en 1,15 als je het 10 jaar uit handen geeft.
Andere banken doen het niet veel beter, getuige de onderstaande tabel.
Vreemd advies
De duidelijke ontmoediging van de banken ten spijt, geeft de spaarrente.nl het volgende advies aan haar lezers: "Toch kan een deposito voor de spaarder nog steeds interessant zijn. Zeker nu de spaarrentes maar blijven dalen, heb je met een deposito wel zekerheid over de rente die je de komende jaren ontvangt."
De spaarrente zit ongeveer tegen de nullijn aan. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat die daar doorheen zal zakken. Sterker nog, op langere termijn is het eerder de verwachting dat de nu historisch lage rente weer opveert. Als jouw spaargeld op dat moment vaststaat, profiteer je niet van een eventuele stijging. Een deposito kan dus een bescherming zijn maar ook een risico.
Bank wil spaargeld niet
Banken hebben niet veel behoefte aan het spaargeld van particulieren. Op de kapitaalmarkt kunnen ze zelf tegen nog veel lagere tarieven geld krijgen dan de rente die ze kwijt zijn aan particulieren. Hoe lang die situatie aanhoudt, valt moeilijk te voorspellen. Al zijn er voortekenen die erop wijzen dat de stijging al begonnen is.
Zo constateerden we twee maanden geleden al dat de hypotheekrente langzaam aan het oplopen is. Een ontwikkeling die ook verbonden is aan de kapitaalmarktrente.
Waar moet je heen met je spaargeld?
Waar je het best je spaargeld kunt stallen, wordt een steeds lastiger vraag om te beantwoorden. Drie maanden geleden vroegen we lezers waar ze heen zouden gaan met hun spaargeld als de rente 0 procent zou zijn. De grootste groep (37 procent) antwoordde dat zij de hypotheek ermee zou aflossen. Wil je weten of dat voor jou interessant is? Lees dan eerst dit artikel.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist