Nieuws

Juridische hulp bij woon- en werkconflicten

Prepaid rechtsbijstandverzekering

donderdag 20 augustus 2015
Juridische hulp bij woon- en werkconflicten

‘Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen’. Met deze woorden tracht de rijdende rechter jaarlijks talloze conflicten op te lossen. Meester Visser is echter niet altijd in de buurt. Wat als jij zelf onenigheid krijgt? Bijvoorbeeld over de garantie bij een aankoop, een slecht uitgevoerde verbouwing of een conflict met je werkgever. De rechtsbijstandverzekering biedt uitkomst, maar wat kost het afdekken van juridische kosten?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je niet standaard verzekerd voor hulp bij allerlei soorten conflicten. Zo zijn zaken als hulp bij arbeidszaken of echtscheiding een aanvulling op de basisverzekering. Uiteraard tegen een meerprijs.

Prepaid rechtsbijstand

Normaal gesproken werkt het bij verzekeringen zo dat aanmelden niet mogelijk is op het moment van schade. Heb je bijvoorbeeld stormschade, dan is het niet mogelijk om voor die schade met terugwerkende kracht een opstalverzekering te sluiten. De rechtsbijstandverzekering is wat dat betreft een uitzondering.

Bij rechtsbijstandverzekeraars als DAS en Arag kun je, naast het sluiten van een rechtsbijstandverzekering, ook hulp afnemen als het conflict al speelt. Bijvoorbeeld wanneer ontslag op je werk dreigt of de verbouwing van je huis slordig is uitgevoerd.

Basis en aanvullingen rechtsbijstandverzekering

Kies je voor de rechtsbijstandverzekering, dan kies je zelf de dekking. Het begint bij een basisdekking. Bij de meeste rechtsbijstandverzekeraars valt telefonische bijstand hieronder. Wordt het specifieker, dan ontkom je niet aan de aanvullingen als ‘werken’ en ‘consument en wonen’.

Onder wonen vallen nagenoeg alle problemen die je als huiseigenaar kunt tegenkomen, inclusief een geschil met de buren of gemeente. Consument kan variëren van bestellingen die niet geleverd worden tot problemen met je internetverbinding, die niet de beloofde snelheid heeft.

Rechtsbijstand

Kosten verzekering

De kosten voor de rechtsbijstandverzekering verschillen behoorlijk per aanbieder. De grootste aanbieder van Nederland, DAS rechtsbijstand, rekent voor de standaard dekking plus wonen, consument en werk € 30,86 per maand. Een soortgelijke dekking kost bij Nationale Nederlanden € 19,08. Let er bij het vergelijken van de tarieven goed op of er een eigen risico geldt en tot welk bedrag de juridische kosten worden vergoed.

Kosten prepaid rechtsbijstand

Heb je geen verzekering en wil je toch geholpen worden? In dat geval betaal je per situatie. Langslepende conflicten als een werk- of relatiegerelateerd probleem zijn prijzig. Voor hulp bij ontslag met een vast dienstverband vraagt DAS € 850, Arag zit daar met € 725 onder. Voor dit bedrag brengt de verzekeraar de situatie in kaart en neemt deze de onderhandeling van je over.

Heb je iets gekocht op internet dat niet geleverd is, dan ligt het bedrag lager. Voor circa € 50 stuur je in dat geval een door juristen gecontroleerde brief op het briefpapier van de rechtsbijstandverzekeraar.

Meest verstandige keus

Is het sluiten van een rechtsbijstandverzekering verstandig of kun je ook af met hulp nadat het probleem is ontstaan? Bij de verzekering weet je precies welke kosten je maakt per jaar en welke diensten je ervoor terug krijgt. Bij het achteraf inschakelen van hulp, betaal je meer. De kans is uiteraard ook aanwezig dat conflicten uitblijven en je geen kosten maakt.

De keus die het best bij je past is afhankelijk van zowel je karakter als levenssituatie. Stel je bent een startend gezin, hebt geen buffer om juridische kosten op te vangen en je woont in een koopwoning die aan renovatie toe is. Dan heb je meer reden om voor zekerheid te kiezen dan wanneer je als single een aardige buffer hebt aangelegd en in een huurhuis woont.

Mocht je geen rechtsbijstandverzekering hebben terwijl het conflict steeds hoger oploopt, dan kun je naast de rechtsbijstandverzekering ook meester Visser om raad vragen. Let wel, je krijgt het ‘deskundigenpanel’ er in dat geval gratis bij...

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie