Nieuws

Je huis extra isoleren: investeren met subsidie

Overzicht kosten en besparing per maatregel

vrijdag 14 augustus 2015
Je huis extra isoleren: investeren met subsidie

Van zonnepanelen tot een extra geïsoleerde vloer en van dubbelglas tot HR-combiketel: je huis energiezuinig maken kan op allerlei manieren. En het levert veel op: je energierekening wordt lager én je spaart het milieu. Vooral bij  wat oudere woningen is extra isolatie interessant. Wat levert isoleren op en kun je hiervoor subsidie krijgen?

Een keuze maken uit alle mogelijke energiebesparende maatregelen lijkt moeilijk. Er zijn veel opties. Als je focust op de tijd waarin je de energiebesparende investeringen terugverdient, zie je dat de verschillen per maatregel groot zijn. En dat maakt kiezen makkelijker.

Besparen

Extra isolatie het snelst terugverdiend

Bij isolerende maatregelen is de terugverdientijd het kortst. Het voordeel van extra geïsoleerde muren is bijvoorbeeld groter dan het plaatsen van zonnepanelen. Extra isolatie zorgt vaak voor meer wooncomfort: je huis is beter bestand tegen kou, warmte én geluid.

Goed om te weten: isolerende maatregelen zijn vooral interessant voor de wat oudere huizen. Recente nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd; daar hoef je niets aan te doen.

Waar moet je beginnen?

Besluit je je huis te isoleren, dan kan het lastig zijn om te bepalen wat de beste optie is. Gericht isoleren is belangrijk. Richt je op het deel van je woning waar de meeste warmte naar buiten ‘lekt’. Je kunt dat zien door een warmtecheck te laten doen. Zo’n hittescan voor de buitenkant van je huis kost € 100. 

Warmtecheck

Controleer of je in aanmerking komt voor subsidie

Je huis laten isoleren kost natuurlijk geld. Denk per maatregel aan minstens een paar duizend euro. Met als uitschieter dubbelglas, dat kost je € 3.500. Gelukkig investeren sommige gemeenten in energiezuinige huizen door subsidies te verstrekken. Je krijgt dan bijvoorbeeld 25 procent van de gemaakte kosten vergoed.

Van de 25 grootste Nederlandse gemeenten verstrekken er 10 subsidies voor investeringen in isolatie: Den Haag, Ede, Haarlem, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad en Zwolle. Bekijk hier voor welke isolatiemaatregelen bij deze gemeenten een subsidie geldt. Wil je weten of jouw gemeente subsidies vertrekt? Bekijk de website.

Lang niet alle gemeenten geven een subsidie voor het isoleren van je huis. Jammer, maar geen reden om de investering niet te doen. Zelf sparen is natuurlijk een optie. Of het afsluiten van een energiebespaarlening of duurzaamheidslening

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie