Nieuws

Hypotheek bij Rabobank 'oneerlijk duur'?

Coöperatieve bank blijkt slechte verliezer

woensdag 26 augustus 2015
Hypotheek bij Rabobank 'oneerlijk duur'?

De Rabobank maakte het afgelopen halfjaar 1,5 miljard euro winst. Heel goed. Toch klaagt de directeur dat regels hem in de weg zitten bij het verstrekken van hypotheken. Andere hypotheekaanbieders kunnen daarom goedkoper zijn dan de Rabobank. Volgens de directeur verklaart dat waarom veel klanten zijn weggelopen bij de bank. Klopt dat wel?

De klacht: banken moeten meer geld achter de hand houden om tegenslagen op te vangen dan verzekeraars en pensioenfondsen. Verzekeraars en pensioenfondsen kunnen echter ook hypotheken verstrekken, en zijn daarmee goedkoper dan een bank. Een oneerlijke situatie, vindt de Rabobank.

De bank zag het aantal mensen met een Rabobank-hypotheek sterk teruglopen. Twee jaar geleden was ongeveer 1 op de 3 verstrekte hypotheken afkomstig van de Rabobank. Inmiddels is dat ongeveer 1 op 5. Komt dat alleen door de verschillende regels? Nee. Er zijn ook andere redenen te bedenken waarom Rabo de slag aan het verliezen is.

3 redenen waarom de Rabobank klanten verliest

1. Stap je een Rabobank binnen om te informeren naar een hypotheek, dan luidt het advies gegarandeerd een Rabobank-hypotheek. Rabobank biedt immers niets anders. Loop je bij een hypotheekadviseur naar binnen, dan kun je vergelijken. Dat vergelijken van hypotheekrentes en voorwaarden was tot voor kort nog niet zo gebruikelijk als dat nu is. Rabobank is zelden de voordeligste en dat merken ze nu.

2. De Rabobank was ooit overal te vinden. Zeker buiten de Randstad zag je in elk dorp wel een kantoor van de bank. Veel van die kleine kantoren zijn nu vanwege bezuinigingen gesloten. De bankmedewerkers verhuisden naar veel grotere gebouwen in de stad. Voor veel dorpsbewoners is de Rabobank niet meer vanzelfsprekend, en dus ook hun hypotheek niet.

3. De Rabobank kon lang profiteren van hun grote naamsbekendheid. Klanten kwamen toch wel binnen en ze hoefden zich niet erg in te spannen om die klanten te houden. Onafhankelijke hypotheekadviseurs moesten veel meer hun best doen om klanten te behouden. Qua service en kennis loopt de bank inmiddels ver achter op de adviseur.

Boze buitenwereld niet de oorzaak

De Rabobank denkt dat de oorzaak van hun verval van buiten komt. De problemen heeft de bank echter vooral aan zichzelf te wijten. De Rabobank werd lui en veranderde van karakter. Ze verdween uit het straatbeeld en toonde zich van haar slechtste kant toen bleek dat medewerkers jarenlang de hele financiële wereld oplichtten in het Libor-schandaal.

De nieuwe directeur Wiebe Draijer lijkt geen persoon om een cultuurverandering teweeg te brengen. Wie ruim anderhalf miljard euro winst in een halfjaar meldt en tóch krokodillentranen huilt, is wereldvreemd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie