Nieuws

Huis met waterschade: inboedel- of opstalverzekering?

Zware regen en hagel zorgt voor veel schade

maandag 31 augustus 2015
Huis met waterschade: inboedel- of opstalverzekering?

Nederland wordt letterlijk overspoeld door zware zomerstormen. Straten stonden de zomer al meerdere keren blank en hagelstenen zo groot als eieren vielen meerder malen uit de lucht. Verzekeraars draaien overuren en de kans op herhaling is groot. Heb jij door het barre weer ook schade aan je huis? Check hieronder snel wat verzekerd is en waar je op moet letten bij het claimen van de schade.

Bij schade aan je woning heb je te maken met de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Welke van toepassing is, hangt af van de schade zelf en hoe deze veroorzaakt is.

Waterschade

Ondergelopen kelder
Is je kelder ondergelopen? Dan betaalt de inboedelverzekering de schade aan de spullen die je er had liggen. Zijn de muren beschadigd? Dan zijn de kosten voor de opstalverzekering of de verhuurder van je huis. Je verzekeraar vraagt hoogstwaarschijnlijk wel om goed na te gaan hoe het water binnen is gekomen. Ook dien je zo veel mogelijk te voorkomen dat je kelder in de toekomst opnieuw onderloopt.

Lekkage in huis
Bij stevige wind en regenval kan hemelwater onder de dakpannen doorkruipen. Je kunt dat terugzien in een vochtplek bij het plafond of op de muur. Deze waterschade is gedekt. De opstalverzekering betaalt de kosten voor schilder- en stucwerk. Als de schade is veroorzaakt door een openstaand raam dan betaalt de verzekeraar niet uit. Water dat door de muur heen trekt, is ook niet verzekerd.

Stormschade

Stormschade

Stormschade buiten
De opstalverzekering vergoedt schade aan je huis veroorzaakt door storm. Dat houdt in: windkracht 7 of hoger. Gedekt zijn alle zaken die onder de opstal vallen. Houd voor schade aan opstal wel rekening met een apart eigen risico bij storm. Heb je inboedel buiten staan, dan is de schade alleen gedekt als er iets van buiten de tuin tegenaan waait.

Stormschade binnen
Als de dakpannen van het dak waaien en het water stroomt zo de overloop op, dan is de schade aan je spullen binnen gedekt op de inboedelverzekering. Het (extra) eigen risico voor stormschades geldt niet voor je inboedel.

Ook leidingwater verzekerd

Water komt niet altijd van boven. Ook schade veroorzaakt door leidingwater valt onder de inboedel en opstalverzekering. Daarbij is water uit de centrale verwarming, de waterleiding en daarop aangesloten systemen inbegrepen. Let wel, de schade moet onverwachts zijn veroorzaakt. Heb je simpelweg de kraan open laten staan, reken dan niet op een vergoeding van je verzekeraar.

Eerst probleem aanpakken

Soms kun je zelf voorkomen dat het probleem voor nog meer schade zorgt. Bijvoorbeeld door water zo snel mogelijk uit de kelder te pompen als die is volgelopen. Je doet er verstandig aan zo snel mogelijk actie te ondernemen op het moment dat de schade aan het licht komt. Bij het vergoeden van de schade gaat de verzekeraar er vanuit dat je alles in het werkt gesteld hebt.

De storm die in juli over Nederland raasde zorgde voor € 13 miljoen aan schade. Toen was vooraf de wind boosdoener. Nu is vooral waterschade actueel. Niet alleen aan huizen overigens, hagel en regen zorgt ook voor veel schade aan auto’s en caravans

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie