Nieuws

Hoogste spaarrente via Duitse bemiddelaar

Nieuw initiatief vergelijkt heel Europa

dinsdag 11 augustus 2015
Hoogste spaarrente via Duitse bemiddelaar

Zoeken naar de hoogste spaarrente levert niet meer veel op. De verschillen zijn klein en de rentes zijn laag. Maar wie zoekt in Nederland, vindt alleen banken die in Nederland actief zijn. De Duitse startup Weltsparen.de probeert dat op te lossen. Het bedrijf bemiddelt tussen banken in Europa die wel een aantrekkelijke rente bieden en spaarders. Voorlopig alleen nog in Duitsland, binnenkort wellicht ook in Nederland.

Hoe werkt het? Op de website van het bedrijf kun je aangeven hoeveel geld je voor welke periode wilt vastzetten. Dat vastzetten is belangrijk, want Weltsparen bemiddelt alleen voor deposito's van minstens een jaar. Vervolgens geeft het platform een overzicht van de hoogste rentes verspreid over banken in Europa waar zij voor bemiddelen. Via het platform kun je een rekening openen.

Is je spaargeld veilig?

Op één bank na komen alle deelnemende spaarbanken uit de Europese Unie. Het depositogarantiestelsel verzekert je dat je bij een eventueel omvallen van de bank binnen drie weken je spaargeld tot 100.000 euro terug moet hebben. De enige bank die niet onder de EU-regels valt komt uit Noorwegen. Het maximaal gegarandeerde bedrag in het Noorse depositogarantiestelsel is echter ruim twee keer zo hoog als het maximum binnen de EU. Geen probleem dus.

De proef op de som

Stel: Je hebt 20.000 euro spaargeld. Je bent bereid dat voor één jaar vast te zetten. De top 5 van Weltsparen is dan als volgt:

Sparen In Europa

Let op valutarisico!

Onlangs schreven we nog dat deposito's amper iets opleveren. Vergeleken met de grote Nederlandse banken zien deze rentes er op het oog niet slecht uit. Maar let op: niet alle rekeningen zijn in euro's. Je loopt dus valutarisico: de mogelijkheid dat de wisselkoers verandert waardoor ook de waarde van je spaargeld verandert. Bovendien zal de bank je geld niet tegen de beste koers omzetten in Noorse kronen, Bulgaarse leva of Zwitserse franken.

In gesprek met Z24 zegt mede-oprichter Frank Freund dat elk land met een lage spaarrente interessant is voor zijn Weltsparen. Daarom wil hij nog dit jaar onder de naam SavingsGlobal actief worden in Nederland.

Wat krijg je in Nederland?

Hoe succesvol dat wordt, moet nog blijken. Stel dat je die 20.000 euro een jaar vastzet bij ‘gewoon’ een bank die in Nederland actief is, welk rentepercentage krijg je dan?

  • 1,55% bij BIGBANK. De rekening loopt in euro's.
  • 1,55% bij LeasePlan Bank. De rekening loopt in euro's.
  • 1,45% bij MoneYou. De rekening loopt in euro's.
  • 1,45% bij DHB Bank. De rekening loopt in euro's.
  • 1,40% bij Knab. De rekening loopt in euro's.

Wil je geen valutarisico lopen, dan is de beste rente die je via Weltsparen kunt krijgen slechts 0,05 procent hoger dan de bank met het Nederlandse loket. Op 20.000 euro betekent dat na een jaar 10 euro extra rendement. Als de spaarrentes weer oplopen, dan is het waarschijnlijker dat de verschillen ook weer iets groter worden. Tot die tijd is er weinig reden om je spaargeld elders in Europa onder te brengen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie