Nieuws

Familievakantie verzekeren: waar moet je op letten?

Reis- en annuleringsverzekering voor gezinsvakantie of groepsreizen

maandag 10 augustus 2015
Familievakantie verzekeren: waar moet je op letten?

Ga je met je familie of een groep vrienden op vakantie? Let dan goed op hoe je de reis- en annuleringsverzekering regelt. Het komt regelmatig voor dat opa en oma een familievakantie voor hun kinderen en kleinkinderen betalen, maar bij een annulering niet het hele bedrag terugkrijgen. Dat kan al gebeuren bij een weekendje weg in een vakantiepark. Hoe komt dat en vooral: hoe voorkom je het?

Stel, opa en oma huren voor een gezellige familievakantie een Franse vakantievilla voor tien personen. Hun twee kinderen met partner en de vier kleinkinderen zijn uitgenodigd. De huursom bedraagt voor een week 1.200 euro. Vlak voor de vakantie begint, wordt één van de grootouders opgenomen in het ziekenhuis waardoor de reis niet door kan gaan. Als de vakantie geannuleerd wordt, blijkt dat de verzekeraar slechts 240 euro uitkeert.

Eigen polis voor reisgenoten belangrijk

De annuleringsverzekering van de grootouders verzekert namelijk alleen de kosten voor een annulering van degenen die op de polis staan. Dat zij de hele reis betaald hebben, maakt daarbij niet uit. De premie voor de annuleringsverzekering is namelijk vastgesteld op basis van reizen voor twee personen. In dit geval kunnen ze dus slechts aanspraak maken op 2/10 deel van de reissom, ofwel 240 euro.

De twee andere gezinnen kunnen het resterende bedrag claimen op hun eigen annuleringsverzekering, áls ze die hebben.

Groepsreis -01

Slechts op bezoek? Dan wel volledige uitkering

Er is een manier om de gedeeltelijke annuleringsuitkering te omzeilen. Als opa en oma de villa geboekt hebben en de namen van de (klein)kinderen staan niet op het boekingsbewijs, dan kan wél het hele bedrag in één keer geclaimd worden. De rest van de familie is dan namelijk slechts op bezoek, en maakt officieel geen onderdeel meer uit van het reisgezelschap. Let wel goed op de hoogte van het maximale verzekerde bedrag.

Let op: extra risico!

Geen reisgenoten op het boekingsbewijs levert wel een nieuw risico op. Als de reis geannuleerd wordt vanwege bijvoorbeeld een ziektegeval in een van de twee gezinnen, dan is er helemaal geen dekking. De gezinnen zijn immers officieel geen reisgenoten.

Een verzekeraar let overigens niet alleen op de boekingsbevestiging van de accommodatie. Als alleen de grootouders op het reserveringsbewijs staan, maar opa boekte ook de vliegtickets voor de rest van de deelnemers, dan zal de verzekeraar alsnog bepalen dat er sprake is van één reisgezelschap.

Hoe voorkom je problemen met de annuleringsverzekering?

Als iedere deelnemer een eigen annuleringsverzekering heeft, dan voorkom je problemen met de uitkering als de groepsreis niet door kan gaan. In plaats daarvan kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten voor het hele reisgezelschap.

Annuleringsverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Let goed op het maximale verzekerde bedrag. Dure rondreizen kunnen daar nog wel eens overheen gaan. Bedenk ook of je de hele reissom terug wilt als je tussentijds onverwacht naar huis moet. Soms krijg je namelijk alleen de 'niet genoten vakantiedagen' vergoed. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie