Nieuws

Verhuur huis via Airbnb standaard verzekerd

Nationale-Nederlanden en Centraal Beheer gaan met de tijd mee

vrijdag 31 juli 2015
Verhuur huis via Airbnb standaard verzekerd

Bij het verhuren van je huis, auto of andere spullen blijft mogelijke schade een drempel. Want wat als een vlam in de pan brand tot gevolg heeft of je autospiegel eraf wordt gereden? De populariteit van verhuursites als Airbnb en Snappcar zorgt ervoor dat banken en verzekeraars langzamerhand meer rekening houden met het fenomeen verhuren. De nieuwste ontwikkeling is de woonverzekering van enkele verzekeraars, die standaard verhuur van het huis dekt. 

Verzekeraars ontkomen er niet aan om met de tijd mee te gaan. Het verhuren van huizen via sites als Airbnb of  Wimdu is steeds meer ingeburgerd. Dit verhuren blijft niet bij huizen. Van auto’s tot je grasmaaier of heggenschaar, er is altijd wel iemand in de buurt die het ook nodig heeft.

Eigenaar niet altijd enige gebruiker

Sluit je een verzekering, dan gaat de verzekeraar er nu nog standaard vanuit dat jij als eigenaar ook de gebruiker bent. Eventueel samen met gezinsleden. Nu het delen van bezittingen populairder wordt, is dit uitgangspunt te beperkt. Dit dringt ook door bij verzekeraars. Verhuur je jouw woning via Airbnb, dan kun je bij onder andere Nationale-Nederlanden, ASR en Aegon terecht voor een verzekering die óók daarvoor dekking biedt.

Nationale-Nederlanden en Centraal Beheer bieden een inboedelverzekering aan die standaard ook geldt bij het verhuren van je huis. Daarbij gelden wel voorwaarden, zo mag je de woning niet langer dan circa twee maanden per jaar verhuren. Ook dien je zelf de verhuur te regelen en kan je niet overdrijven met het aantal huurders die tegelijk overnachten in jouw huis. Bij andere verzekeraars is het nu nog een uitbreiding van de reguliere inboedelverzekering.

Aantal aangeboden accommodaties in Amsterdam via Airbnb
Airbnb Amsterdam

Airbnb heeft ook verzekering

Verhuursites bieden zelf ook bescherming bij de verhuur. Zo ben je bij Airbnb automatisch verzekerd voor € 700.000. Wel zijn hierbij onder andere geld, kunst en sieraden niet inbegrepen. Verder is niet duidelijk hoe soepel wordt omgegaan met het vergoeden van schade. 

Sluit je een aanvullende verzekering bij een verzekeraar, check ook dan de voorwaarden. Centraal Beheer komt bij diefstal alleen in actie als de inbraak te zien is aan schade veroorzaakt door het zonder toestemming binnenkomen. Daar heb je weinig aan als de huurder zelf er met jou kostbaarheden vandoor gaat.

Wet- en regelgeving loop achter

Hotels waren in het begin niet echt bang voor verhuursites voor huizen. Inmiddels weten ze wel beter en is het geduchte concurrentie. Hetzelfde gebeurde in de taxibranche, waar de app Uber de markt wakker schudde. Pas wanneer nieuwe aanbieders groter worden, gaan zowel de overheid als toezichthouders zich druk maken om de wetgeving rond de nieuwe diensten.

In het geval van Airbnb gaat dit bijvoorbeeld om toeristenbelasting. Bij een overnachting in een hotel betaal je deze belasting standaard. Airbnb heeft dit als internationale partij niet automatisch opgenomen. Oneerlijk aldus de concurrentie en een nadeel voor de overheid, die belasting misloopt.

Automatisch toeristenbelasting betalen

Sinds dit jaar int Airbnb voor de gemeente Amsterdam vijf procent toeristenbelasting bij iedere boeking. Duidelijk wordt dat wanneer regelgeving en kwaliteitseisen een rol gaan spelen, de tarieven voor jou als huurder of verhuurder omhoog gaan.

De verzekering is niet het enige aandachtspunt bij het verhuren van je huis. Je dient ook rekening te houden met gemeentelijke belastingen. Daarnaast moet je ook toestemming hebben van je hypotheekverstrekker. Ook de hypotheekverstrekker zal er aan moeten wennen dat (tijdelijke) bewoners niet altijd het huis zelf bezitten. Mocht jouw huis verhuren geen optie zijn, kan je altijd nog op zolder kijken of je andere spullen te huur kunt aanbieden. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie