Nieuws

Studieschuld & hypotheek, hoe zit het?

Maximale hypotheek flink lager door studieschuld

woensdag 8 juli 2015
Studieschuld & hypotheek, hoe zit het?

Een hypotheek afsluiten terwijl je een flinke studieschuld hebt, kan dat eigenlijk wel? Wat betekent dat voor de hoogte van je hypotheek? En heeft het zin om een deel van je studielening te sparen, zodat je later gemakkelijker een huis kunt kopen? Starters hebben volop vragen over de hypotheekmogelijkheden bij een studieschuld. Ook voor wie komend studiejaar start met een opleiding (en dus een lening?) is het goed te weten wat een studieschuld betekent wanneer je later een huis wilt kopen.

Een studielening is in eerste instantie bedoeld voor, uiteraard, je studie. Dit wordt echter niet gecontroleerd. Je kunt als student zonder moeite iets meer dan € 1.000 per maand lenen. Met vier of vijf jaar studeren telt dat behoorlijk op!  

Het NIBUD maakte deze week bekend dat ruim dertig procent van de huidige studenten meer leent dan dat zij nodig hebben om rond te komen. Tien procent spaart zelfs om na hun studie een huis te kunnen kopen. Interessant, want is dat wel een handige keuze?

Van gratis beurs naar lening

Er verandert veel voor studenten die vanaf september 2015 aan een opleiding beginnen. Zo wordt de voorheen ‘gratis’ studiebeurs omgezet in een lening. Meer weten? Zie ook: Leenstelsel voor studenten: wat verandert er per september?

Sparen voor een koophuis

Tien procent van de studenten leent op dit moment geld zodat ze na hun studie sneller een woning kunnen kopen. Daar zit wat in: je hebt steeds meer eigen geld nodig om de bijkomende kosten van een koophuis te kunnen betalen. De betreffende studenten denken dus eigenlijk goed vooruit, met gevoel voor de lange termijn. Of dit echt de beste optie is, valt echter te betwijfelen.

Minder hypotheek door studieschuld

Wanneer je een huis koopt, vraagt je hypotheekverstrekker welke schulden (leningen) je elders hebt lopen. Een studieschuld is er zo een. Je hypotheekverstrekker wil weten hoeveel schuld je hebt en wat dat je maandelijks kost, zodat je hypotheeklasten daar op afgestemd kunnen worden. Hoe hoger de studieschuld, hoe minder geld je kunt lenen voor een huis. 


Een voorbeeld:Hypotheek -met -studieschuld

Studieschuld aflossen?

Mark en Laura kunnen door hun studieschuld ruim € 45.000 minder lenen. En dat terwijl hun studieschuld ‘slechts’ € 40.000 bedraagt. Belangrijk om te weten: de hypotheekverstrekker kijkt naar de schuld die je óóit had, niet naar het bedrag dat nog open staat.

Als Mark en Laura al € 25.000 afgelost hebben op hun studieschuld, kijkt de hypotheekverstrekker toch enkel naar het originele bedrag van € 40.000 studieschuld. Pas wanneer ze 100% afgelost hebben, telt de studieschuld niet meer mee.

Meldingsplicht

Een studieschuld wordt overigens niet geregistreerd bij het BKR. Het is voor de hypotheekverstrekker dus niet zomaar mogelijk om jouw studieschuld te controleren. Dat betekent niet dat het verstandig is je studieschuld te verzwijgen: mochten er later betaalproblemen ontstaan, dan kan dat gevolgen hebben voor de afhandeling en coulance vanuit je bank.

Datzelfde geldt voor eventuele hulp vanuit de Nationale Hypotheek Garantie. Het is absoluut verstandig om je studieschuld netjes op te geven. Het is absoluut verstandig je studieschuld wél mee te nemen in je hypotheekaanvraag. Ook als dat betekent dat je minder kunt lenen.

Hypotheek betalen met studielening

Per saldo heeft het weinig zin om een studielening aan te gaan, dit geld op een spaarrekening te zetten, en daar later een deel van je huis mee te betalen. In het voorbeeld van Mark en Laura zie je dat hun schuld cq spaargeld van € 40.000 hen € 45.000 minder hypotheek oplevert. Er is echter één uitzondering: er moet wél gespaard worden voor de bijkomende kosten!

Sparen voor de bijkomende kosten?

In 2015 mag je bij aankoop van een huis tot 103% van de koopsom lenen. Die extra 3% kun je gebruiken om bijvoorbeeld het hypotheekadvies of de overdrachtsbelasting te betalen. Meestal is 3% niet genoeg om álle bijkomende kosten te dekken: over het algemeen rekenen we met 5 tot 6 procent bijkomende kosten. Wil je een huis kopen, dan moet je dus al een deel van de kosten vooraf gespaard hebben.

De komende jaren wordt die maximale hypotheek afgebouwd tot 100% van de koopsom. Vanaf 2018 mag een hypotheek maximaal de koopsom van de nieuwe woning zijn. De koper moet dan álle bijkomende kosten zelf betalen vanuit bijvoorbeeld spaargeld. Met het oog op de toekomst is het dus belangrijk om voldoende geld achter de hand te hebben.

Een voorbeeld:  
Mark en Laura kunnen door hun studieschuld minder hypotheek krijgen. Ervan uitgaande dat ze (een deel van) de studielening hebben gespaard, is het wel mogelijk dat zij door hun studieschuld gemakkelijker een huis kunnen kopen.

Stel, ze willen een huis kopen van € 260.000. Ze kunnen zonder moeite een hypotheek van € 260.000 krijgen, ook met hun studieschuld. De 6% bijkomende kosten, in dit geval ruim € 15.000, zouden ze kunnen betalen vanuit de gespaarde studielening. Hebben ze nooit gespaard voor deze kosten, dan kunnen ze helaas geen huis kopen.

In de toekomst

Met enige regelmaat gaan er geluiden op dat je over een paar jaar minder dan 100% van de koopsom van je woning kunt lenen. De maximale hypotheek wordt dan bijvoorbeeld 90% van de koopsom. In dat geval moet je voor een koopwoning enkele tienduizenden euro’s aan spaargeld hebben. Het sparen van de studielening zal in dat geval aantrekkelijker worden. Met als gevolg dat dit ‘misbruik’ van de studielening vermoedelijk ook aan banden gelegd wordt.

Je ziet: hoewel je zonder noodzaak beter geen lening afsluit, kan het in sommige gevallen wel een handige oplossing zijn. Of dit een verstandige danwel verantwoorde keuze is, verschilt uiteraard per situatie. De allerbeste oplossing is natuurlijk nog altijd om de studielening zo laag mogelijk te houden, tijdens je studie te werken voor levensonderhoud, en verder probeert om zoveel mogelijk zelf te sparen voor de aankopen die je wilt doen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie